Σε πλατείες και στα αυτοκίνητά τους παρά τις εκκλήσεις των αρχών για ψυχραιμία θα μείνουν και απόψε αρκετοί κάτοικοι των Ιωαννινων, όπου συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ, μετά τον χθεσινοβραδινό σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση στην περιοχή μεγέθους 4,3 βαθμών ενώ από χθες το βράδυ έχουν μεσολαβήσει εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις

Για την ώρα οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος καθώς περιμένουν να συμπληρωθούν δύο 24ωρα.

Μιλώντας στο newpost.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στα Ιωάννινα,  δήλωσε ότι «αύριο θα διαφανεί αν ήταν ο κύριος σεισμός»

Όπως είπε «είναι νωρίς ακόμα»  και ότι τις τελευταίες τέσσερις ώρες είχαμε τρεις σεισμούς της τάξης των 3,4 βαθμών, ενώ μεταφέροντας το κλίμα στην περιοχή ανέφερε «ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει κόσμος έξω» και πως «έχει αποκατασταθεί η ηρεμία».

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές σημείωσε ότι «είναι μικρές, όχι άξιες λόγου» και σε παλιά κτήρια. «Δεν υπάρχουν ζημιές σε καινούργια κτήρια», είπε σημειώνοντας ότι αυτό είναι καλό σημάδι. Επίσης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ζημιές σε δημόσια κτήρια.

Στο μεταξύ, πρόσθεσε, συνεχίζονται οι σεισμό αλλά όπως είπε «δεν είναι όλοι αισθητοί».

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι «είμαστε ακόμη επιφυλακτικοί γιατί δεν έχουμε καταγεγραμμένο ιστορικό στην περιοχή».

Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και για την ενημέρωσή τους να εμπιστεύονται μόνο τις επίσημες Αρχές της Πολιτείας, Περιφέρεια, Δήμους και κυρίως τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας, ζητά από τους πολίτες το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ιωαννίνων, που συνεδρίασε σήμερα το πρωί, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση. 

Αποφάσισε για καθαρά προληπτικούς λόγους και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα  τα ακόλουθα:
1. Δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια και Ιδιωτικά) στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, ως επίσης το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.
2. Αναβάλλονται όλες οι αθλητικές διοργανώσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα Κυριακή 16 Οκτωβρίου. Ειδικά για το παιχνίδι ποδοσφαίρου της Super League ΠΑΣ Γιάννινα- Λεβαδειακός έχει προταθεί στη διοργανώτρια Αρχή να μη διεξαχθεί ούτε αύριο Δευτέρα. 
3. Συνιστάται σε όλους να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα, προκειμένου να αποφεύγονται μποτιλιαρίσματα και να μην κυκλοφορούν κοντά σε παλαιά κτίρια. 
4. Οι Δημόσιες Υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσόμενων δεν θα λειτουργήσουν έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης.
Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι Υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων. Την ευθύνη για τη δρομολόγηση του ελέγχου την έχει ο αρμόδιος υπεύθυνος του κάθε κτιρίου (προϊστάμενος, συντηρητής κλπ), ο οποίος και θα πρέπει να έλθει σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.
5. Εφιστάται η προσοχή σε όσους διαμένουν σε παλιά κτίρια, τα οποία έχουν προβλήματα στατικότητας.
6. Κλιμάκια τεχνικών του T.Α.Σ. σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου, από αύριο θα ξεκινήσουν αυτοψίες στα Δημόσια Κτίρια, αρχής γενομένης από τα διδακτήρια.

Το Συντονιστικό Όργανο βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και με έως τώρα δεδομένα θα επανεκτιμήσει αύριο την κατάσταση. 

Επισημαίνει δε ότι για την ακριβή εξέλιξη του φαινομένου, απαιτείται η καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας για ένα 48ωρο.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μιχελάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στ. Παργανάς, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δημ. Σιώλος, ο Διοικητής της 8ης Μ/Π Ν. Ανδριόπουλος, ο Διοικητής Π. Υ. Ιωαννίνων Γ. Χαβέλας, ο Αστυνομικός Δ/ντης Ι. Βασιλάκος, ο Αλεξ. Λάμπρου Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/Τμ. Ηπείρου, οι Προϊστάμενοι Εκπαίδευσης Γρ. Τζίμας και Μιχ. Ράπτης, ενώ υπήρχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τους Δημάρχους Ζίτσας, Πωγωνίου, Ζαγορίου και Κονίτσης.

Κλειστά για λόγους ασφαλείας αλλά και προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι λόγω του ισχυρού σεισμού στην περιοχή των Ιωαννίνων θα μείνουν μέχρι και την Τετάρτη, με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων και το Ειρηνοδικείο Κόνιτσας.