Χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις διαφθοράς στο χώρο της υγείας.. Οι ελληνικές αρχές ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας εντόπισαν έναν χορό εκατομμυρίων ευρώ που διακινήθηκαν ως «μαύρο χρήμα» και με επίκεντρο πολλά δημόσια νοσοκομεία έχοντας ως βάση
τον τομέα των ορθοπεδικών.

Ο λόγος για την υπόθεση  που – κατά την κατηγορία – αφορά στη διακίνηση μαύρου χρήματος σε γιατρούς του ΕΣΥ από την εταιρία Depuy, συμφερόντων του κολοσσού στον φαρμακευτικό χώρο «Johnson & Johnson». Η δίκη έχει οριστεί να ξεκινήσει σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας με βάση το παραπεμπτικό  βούλευμα που αριθμεί περισσότερες από 2.100 σελίδες και περιγράφει όλα όσα φέρονται να έγιναν κατά παράβαση των ποινικών νόμων.

Στο εδώλιο κάθονται συνολικά  24 άτομα, γιατροί του ΕΣΥ, στελέχη της Depuy καθώς και Έλληνες που φέρονται να βρίσκονταν πίσω από  off
shore εταιρείες , που  κατά το κατηγορητήριο χρησιμοποιήθηκαν ως οχήματα για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος .

Σύμφωνα με την κατηγορία το ποσό της μίζας ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας μεγάλη ζημία στο ελληνικό δημόσιο που θα παραστεί και ως πολιτική αγωγή στη δίκη, αν βέβαια αυτή ξεκινήσει επί της ουσίας, όπως έχει προγραμματιστεί.

Οι 24 κατηγορούμενοι ,κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν τα εξής αδικήματα : απάτη σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί
καταχραστών του δημοσίου, ενεργητική και παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Από τις έρευνες προέκυψε πως τα ορθοπεδικά προϊόντα της Depuy υπερκοστολογούνταν στην Ελλάδα έως και 35% και από το ποσοστό αυτό, το 20% διατίθεντο στους γιατρούς ως «αμοιβή» για την προτίμηση που έδειχναν στα προϊόντα της εταιρίας και με το υπόλοιπο 15% συντηρούνταν ο μηχανισμός διακίνησης του χρήματος (λογιστές, δικηγόροι κλπ που είχαν ιδρύσει τις εταιρίες off shore).

«Το έναυσμα για να ξετυλιχθεί η μεγαλύτερη υπόθεση μίζας – για τα ελληνικά δεδομένα- στο πεδίο της υγείας δόθηκε με την κατάθεση στο Γραφείο Σοβαρών Περιπτώσεων Απάτης (SFO) στο Λονδίνο  στελέχους της εταιρείας , που  εργαζόταν από το 1993 έως το 2007 στην εταιρία Depuy International και μάλιστα σε υψηλές θέσεις . Το στέλεχος της Depuy περίγραψε στη βρετανική υπηρεσία την ελληνική πραγματικότητα: «είχα διαπιστώσει ότι η πρακτική της πληρωμής δώρων ή ανταμοιβών σε ορθοπεδικούς χειρουργούς στο ΕΣΥ σε σχέση με την προμήθεια ορθοπεδικών προϊόντων ήταν ‘ενδημική’. Το ύψος των κονδυλίων που διατίθεντο απ όλους τους κατασκευαστές ορθοπεδικών προϊόντων που επέλεγαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα ανερχόταν σε 20% έως 35% επί της αξίας των πωλήσεων προς τους τελικούς χρήστες».

Την αρνητική πρωτιά στις μίζες παρουσιάζει το νοσοκομείο  ΚΑΤ, ενώ στη λίστα με τα νοσοκομεία που χειρουργούσαν γιατροί οι οποίοι ελέγχονται ποινικά … φιγουράρουν νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.