Επί ποδός βρίσκονται οι κάτοικοι των Ιωαννίνων αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου, μετά τον ισχυρό σεισμό 5,2 Ρίχτερ του περασμένου Σαββάτου και την πυκνή σεισμική δραστηριότητα που τον ακολούθησε.

Οι επιστήμονες, παρακολουθούν στενά τη σεισμική δραστηριότητα και αναμένουν να περάσει το 48ώρο, για να αποφανθούν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι.

Την ίδια ώρα, πολλοί κάτοικοι των Ιωαννίνων διανυκτέρευσαν για δεύτερη νύχτα στους δρόμους και στα αυτοκίνητά τους, αφού η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη.

Τελευταία δόνηση κατεγράφη λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ήταν 4,3 Ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος πέντε χιλιομέτρων και επίκεντρο 29 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. 

Σύμφωνα με τον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και τη συνεχή ενημέρωση της δραστηριότητας, στις 02:16 της Δευτέρας έγινε σεισμός 3,3 Ρίχτερ, πέντε λεπτά αργότερα ένας άλλος ακόμη πιο δυνατός (3,7 Ρίχτερ), στις 02:31 μια δόνηση 3,1 Ρίχτερ και στις 05:33 άλλη μία 3,2 Ρίχτερ. Όλοι οι σεισμοί είχαν επίκεντρο στην ίδια περιοχή, περίπου 20 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.

Θα παραμείνουν κλειστά σήμερα

Σήμερα, Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, σχολεία, ΑΕΙ και δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές στα Ιωάννινα και τους δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων.

Η επιτροπή αυτή συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, με την συμμετοχή του Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητή Γεωλογίας κ. Ευθυμίου Λέκκα. 

πηγή φωτό: epirusgate.blogspot.gr