Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο Κοινοβούλιο με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος συνοδευόταν από τους Μητροπολίτες Ιμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο και Περγάμου κ. Ιωάννη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προσπάθειες που καταβάλλει το Οικουμενικό Πατριαρχείο με επίκεντρο την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τη συνάντηση που είχε πέρυσι, στη Βουλή με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως η αναγνώριση της οικουμενικότητάς του, η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, καθώς επίσης και η επιστροφή των περιουσιών Ιδρυμάτων, Κοινοτήτων και του Πατριαρχείου.

«Ο κ. Ερντογάν τότε μου είχε πει ότι επέκειτο η επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, που πραγματοποιήθηκε, ενώ είχε αναφέρει ότι εξετάζουν το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης». Κλείνοντας, ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε την ευχή «πολύ γρήγορα να εξευρεθεί λύση για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε δίπλα σας σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας και ολόκληρη η Βουλή των Ελλήνων».

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε για τη θερμή και εγκάρδια υποδοχή και σημείωσε:

 «Αναφέρατε την περίπτωση της Χάλκης, για την οποία υπάρχει η υπόσχεση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ότι είναι υπό μελέτη η επαναλειτουργία της. Πρόσφατα που είχα επικοινωνία και με τον ίδιο και με διαφόρους υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης, του υπενθύμισα ότι φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια ακριβώς από την αναστολή λειτουργίας της Σχολής και θα ήταν μια καλή ευκαιρία να επαναλειτουργήσει φέτος. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο από σαράντα χρόνια. Κάναμε μεγάλη άσκηση στην υπομονή όλα αυτά τα χρόνια.