current views are: 8

17 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση11:16

Διεκόπη η δίκη για τις μίζες σε ορθοπεδικούς του ΕΣΥ από την «Depuy»

Για την 1η Νοεμβρίου 2016 διεκόπη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εκδίκαση της υπόθεσης με 24 κατηγορούμενους, για την υπόθεση “DePuy” 

Δημοσίευση 11:16’

Για την 1η Νοεμβρίου 2016 διεκόπη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εκδίκαση της υπόθεσης με 24 κατηγορούμενους, για την υπόθεση “DePuy” 

Για την 1η Νοεμβρίου 2016 διεκόπη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εκδίκαση της υπόθεσης με 24 κατηγορούμενους, για την υπόθεση “DePuy” (θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson) που αφορά στη πώληση υπερκοστολογημένου ορθοπεδικού εξοπλισμό, με τη δωροδοκία γιατρών και στελεχών νοσοκομείων.

Το Δικαστήριο με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως της έδρας η οποία επισήμανε τον κίνδυνο παραγραφής αδικημάτων στην υπόθεση απέρριψε τα αιτήματα αναβολής τριών κατηγορουμένων( ενός αλλοδαπού στελέχους της εταιρίας και δυο Ελλήνων κατηγορουμένων) λόγω ασθένειας.

Ωστόσο η δίκη διεκόπη καθώς ένας κατηγορούμενος δεν εκπροσωπείτο από συνήγορο υπεράσπισης.

Βαριές οι κατηγορίες για τους 24

Οι 24 κατηγορούμενοι ,κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν τα εξής αδικήματα : απάτη σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, ενεργητική και παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Από τις έρευνες προέκυψε πως τα ορθοπεδικά προϊόντα της Depuy υπερκοστολογούνταν στην Ελλάδα έως και 35% και από το ποσοστό αυτό, το 20% διατίθεντο στους γιατρούς ως «αμοιβή» για την προτίμηση που έδειχναν στα προϊόντα της εταιρίας και με το υπόλοιπο 15% συντηρούνταν ο μηχανισμός διακίνησης του χρήματος (λογιστές, δικηγόροι κλπ που είχαν ιδρύσει τις εταιρίες off shore).

«Το έναυσμα για να ξετυλιχθεί η μεγαλύτερη υπόθεση μίζας – για τα ελληνικά δεδομένα- στο πεδίο της υγείας δόθηκε με την κατάθεση στο Γραφείο Σοβαρών Περιπτώσεων Απάτης (SFO) στο Λονδίνο  στελέχους της εταιρείας , που  εργαζόταν από το 1993 έως το 2007 στην εταιρία Depuy International και μάλιστα σε υψηλές θέσεις . Το στέλεχος της Depuy περίγραψε στη βρετανική υπηρεσία την ελληνική πραγματικότητα: «είχα διαπιστώσει ότι η πρακτική της πληρωμής δώρων ή ανταμοιβών σε ορθοπεδικούς χειρουργούς στο ΕΣΥ σε σχέση με την προμήθεια ορθοπεδικών προϊόντων ήταν ‘ενδημική’. Το ύψος των κονδυλίων που διατίθεντο απ όλους τους κατασκευαστές ορθοπεδικών προϊόντων που επέλεγαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα ανερχόταν σε 20% έως 35% επί της αξίας των πωλήσεων προς τους τελικούς χρήστες».

Την αρνητική πρωτιά στις μίζες παρουσιάζει το νοσοκομείο  ΚΑΤ, ενώ στη λίστα με τα νοσοκομεία που χειρουργούσαν γιατροί οι οποίοι ελέγχονται ποινικά … φιγουράρουν νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.


σχετικα αρθρα