Νέα δεδομένα στην υπόθεση των δανείων των κομμάτων δημιουργεί, όπως φαίνεται, η πρόσφατη κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή.

Ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου ζητεί να διαβιβαστούν τα πρακτικά με την τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Ο εισαγγελικός λειτουργός θα μελετήσει το περιεχόμενο της τοποθέτησης του κ. Στουρνάρα προκειμένου να διερευνήσει αν με βάση όσα είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, υπάρχει δυνατότητα ανάσυρσης από το αρχείο της δικογραφίας για τα δάνεια άνω των 250 εκατομμυριων ευρώ. Η υπόθεση, όπως είναι γνωστό, είχε καταλήξει στο αρχείο μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση που είχε ψηφιστεί και απάλλασσε από ποινικές ευθύνες τα στελέχη των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια τόσο σε κόμματα όσο και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή ιδρύματα.

Σε περίπτωση που ανασυρθεί η δικογραφία, αφού ο εισαγγελικός λειτουργός αποφανθεί αν από την τοποθέτηση Στουρνάρα έχουν αλλάξει τα πράγματα, τότε θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες τόσο από τους υπευθύνους των πιστωτικών ιδρυμάτων για τα δάνεια των κομμάτων, και όχι μόνο, αλλά ενδέχεται να ασκηθούν και ποινικές διώξεις.

Για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων, κυρίως ΠαΣοΚ και ΝΔ αρχικά έρευνα είχε κάνει ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης που είχε ζητήσει και εξηγήσεις από τραπεζικά στελέχη. Ωστόσο, στη συνέχεια, με την ψήφιση της τροπολογίας, η υπόθεση δεν προχώρησε και η σχετική δικογραφία τέθηκε στο αρχείο.

Σημειωτέον ότι το θέμα των κομματικών δανείων που ξεπερνούν τα 250 εκατ. Ευρώ, έχει απασχολήσει κατ΄επανάληψη τόσο τον πρωθυπουργό, όσο και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο, ενώ έχει αποτελέσει αντικείμενο κατά καιρούς της πολιτικής αντιπαράθεσης.