Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στα Ιωάννινα και την ευρύτερη περιοχή, με κύριο χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ότι ο μεγάλος αριθμός των μετασεισμών είναι έντασης άνω των 4 ρίχτερ.

Ενώ κάποιοι όπως αυτός που σημειώθηκε στις 4 π.μ τα ξημερώματα, αγγίζουν τα 3,5 Ρίχτερ  

Ωστόσο, αν και οι περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση, η ανησυχία των  κατοίκων παραμένει, όσο η γη εξακολουθεί να τρέμει. 

Όπως δήλωσε στο Epiruspost.gr ο Καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος η δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες είναι φυσιολογική. Αυτή δηλαδή που θα’ πρεπε να υπάρχει μετά από έναν κύριο σεισμό.

«Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα. Έχουμε μείωση και στον αριθμό των σεισμών αλλά και στα μεγέθη που δίνονται», υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.
 

Αυτό που τόνισε ιδιαίτερα είναι ότι δεν υπάρχει επέκταση της σεισμικής δραστηριότητας στο νοτιοανατολικό τμήμα του ρήγματος, αυτό που φτάνει στις παρυφές του λεκανοπεδίου.

«Μετά τις δονήσεις που καταγράφηκαν στις τέσσερις τα ξημερώματα της Κυριακής ήταν αυτό που φοβηθήκαμε. Κι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ήμουν επιφυλακτικός στις πρώτες μου δηλώσεις. Φοβηθήκαμε ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί το νοτιοανατολικό τμήμα του ρήγματος, που βρίσκεται κοντά σε ένα αστικό κέντρο. Αυτό δεν συμβαίνει και αποτελεί μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη», τόνισε ο κ. Παπαζάχος.

Κλειστά τα σχολεία

Μετά από εισήγηση του ΟΑΣΠ και με σκοπό την ολοκλήρωση των ελέγχων από κλιμάκια μηχανικών, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη, στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου.

Στο δήμο Ιωαννιτών δεν θα λειτουργήσουν ούτε τα γυμναστήρια σχολικών μονάδων που χρησιμοποιούνται από αθλητικά σωματεία και ομάδες.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι η εισήγηση για το κλείσιμο των σχολείων έγινε από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.