Αποχή από πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας κάνουν και σήμερα οι συμβολαιογράφοι όλης της Ελλάδας, μετά από απόφαση του συλλογικού τους οργάνου, με απαίτηση από την πολιτεία να ''νομοθετήσει άμεσα διατάξεις προστασίας πρώτης κατοικίας'', την ώρα που εκπρόσωποι των κινημάτων ''Δεν πληρώνω'' θα δώσουν και πάλι το παρών στα Ειρηνοδικεία ανά την χώρα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των συμβολαιογράφων, θα υπάρξει ''συνέχεια της αποχής τους από τη διενέργεια πλειστηριασμών και σημέρα Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016, απαιτώντας από την ελληνική πολιτεία α) την άμεση νομοθέτηση διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία, και τους ΟΤΑ, καθώς και τη βελτίωση των υφιστάμενων διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς  τις τράπεζες και β) τη διασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς διεξαγωγής των πλειστηριασμών.

Ωστόσο, όπως τονίζουν στην ίδια ανακοίνωση θα πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί για διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων, αλλά και πλοίων αεροσκαφών και κινητών πραγμάτων.

Όπως αναφέρεται, συγκεκριμένα:

Κατ’ εξαίρεσιν και κατόπιν χορηγηθησομένης αδείας εκ των  Συλλόγων ή της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος θα διεξάγονται οι εκούσιοι πλειστηριασμοί και οι πλειστηριασμοί με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων. Επίσης θα διενεργούνται σύμφωνα με τα ανωτέρω οι πλειστηριασμοί ευαισθήτων προϊόντων, τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν, πλοίων, αεροσκαφών, βιομηχανικών ή βιοτεχνικών χώρων και κινητών πραγμάτων.


Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα κινήματα ''Δεν πληρώνω'' που εδώ και τρία χρόνια δίνουν το παρών στους πλειστηριασμούς, θα βρίσκονται ξανά στις επάλξεις του αγώνα, με λιγότερο κόσμο αυτή τη φορά, τονίζοντας ότι θα προβούν στην παρεμπόδιση οποιασδήποτε διαδικασία έχει να κάνει με λαϊκή περιουσία, όπως ένα εξοχικό, ένα σπίτι στο χωριό, ακόμα και αυτοκίνητο.

Άρα υπάρχει περίπτωση να δούμε ξανά επεισόδια μπροστά στα Ειρηνοδικεία, αφού οι συμβολαιογράφοι θα κάνουν πλειστηριασμούς κινητών πραγμάτων, όπως αυτοκίνητα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Εξάλλου, για σήμερα έχουν προγραμματιστεί και πλειστηριασμοί ακινήτων, ωστόσο είναι άγνωστο αν πρόκειται για πρώτη κατοικία και αν τελικά θα εκτελεστούν.

Όπως δήλωσε στο newpost το μέλος του κινήματος Ηλίας Παπαδόπουλος ''είμαστε κατά των πλειστηριασμών οικημάτων που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα, ανεξάρτητα αν αυτά είναι πρώτες κατοικίες''. 

Εξάλλου, πάγιο αίτημα των κινηματών είναι να υπάρξει ''οριζόντια'' κατάργηση των πλειστηριασμών. 

Και όπως τονίζουν ''όσο αυτό δεν γίνεται, εμείς θα είμαστε μπροστά και θα διεκδικούμε την τροποποίηση της νομοθεσίας, έτσι ώστε να προστατεύει όλους τους δανειολήπτες''. 

Σήμερα αντιπροσωπείες των κινημάτων θα βρίσκονται για συμβολικούς λόγους αλλά και για περίπτωση απεργοσπασίας από πλευράς συμβολαιογράφων, στα Ειρηνοδικεία της χώρας, χωρίς ωστόσο μαζική συμμετοχή, λόγω της αποχής...