Υπό κατάληψη τελεί από το πρωί η πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, 40 περίπου άτομα, λίγο μετά τις 6 το πρωί, απομάκρυναν τον φύλακα από τη θέση του και κατέλαβαν τον χώρο. 

Η συμβολική κατάληψη γίνεται από φοιτητές, οι οποίοι διεκδικούν δωρεάν στέγαση στις φοιτητικές εστίες για όσους πληρούν τα προβλεπόμενα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, καθώς και να υπάρξει μέριμνα για 207 συναδέλφους τους, που δεν έγιναν δεκτοί στις εστίες λόγω έλλειψης υποδομών. Οι φοιτητές που κάνουν την κατάληψη επιδιώκουν συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές.

“Αίτημά μας προς την Πρυτανεία είναι να καταργηθεί το απαράδεκτο χαράτσι των 105 ευρώ, το οποίο ζητάνε από τους εστιακούς φοιτητές, που πήραν φέτος δωμάτιο, για να πάρουν το κλειδί”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φοιτητής Γιάννης Βασιλειάδης, προσθέτοντας, ότι “υπάρχει παράδειγμα φοιτήτριας Γεωπονίας, στο πρώτο έτος, από τρίτεκνη οικογένεια, που δεν έχει να το πληρώσει και ενώ βρίσκεται στην πόλη από την προηγούμενη εβδομάδα δε μπορεί να πάρει το δωμάτιό της, γιατί της ζητάνε αυτό το ποσό”.

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές, ο κ. Βασιλειάδης επισήμανε ότι το αίτημα προς τις πρυτανικές αρχές είναι να δεσμευθούν με πρότασή τους προς τη Σύγκλητο ότι θα ζητήσουν από τον οικονομικά αρμόδιο κρατικό φορέα, το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, να μεριμνήσει για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών. Για τα 207 άτομα, που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο, οι φοιτητές προτείνουν να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχείο με ευθύνη του ιδρύματος. “Είναι βασικό ζήτημα γιατί τα παιδιά που δεν παίρνουν δωμάτιο παρατάνε τις σπουδές τους" ανέφερε ο φοιτητής.