Ένταση επικράτησε σήμερα στις 9 το πρωί στο hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο, όταν δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες απέκλεισαν τις δύο εισόδους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί, όπως υποστηρίζουν, η Υπηρεσία Ασύλου εξετάζει περίπου πέντε αιτήσεις την ημέρα πράγμα που σημαίνει ότι οι διαμένοντες στο κέντρο θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι εκεί επί πολλούς μήνες. 

Το ίδιο συνέβη και χθες το πρωί, όταν επί τρεις ώρες απαγορεύθηκε σε Αστυνομικούς, σε υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου και σε άλλους εργαζομένους στο hot spot να μπουν ή να βγουν από αυτό. Χθες, στην αρχή της διαμαρτυρίας επικράτησε πανικός, στη συνέχεια όμως άρχισε διαπραγμάτευση η οποία διευκολύνθηκε από την παρουσία ανδρών των ΜΑΤ που πάντως δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου και μετά τα χθεσινά γεγονότα απέχουν από την εργασία τους.

΄Όπως καταγράφει το politischios.gr, σε σχετικό ρεπορτάζ με βίντεο και φωτογραφίες (μπορείτε να τα δείτε παρακάτω) οι δεκάδες πρόσφυγες έκαναν λόγο για εγκλωβισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η πιο διαδεδομένη λέξη είναι το «περίμενε».

«Εδώ και 5 μήνες περιμένουμε. Δεν μας απαντάει κανείς. Όπου και να ρωτήσουμε μας λένε να περιμένουμε. Να περιμένουμε τι; Βλέπουμε πολλούς να φεύγουν και εμείς μένουμε εδώ», επεσήμαναν οι μετανάστες λέγοντας παράλληλα ότι είναι συχνό φαινόμενο η μητέρα με τα παιδιά να φεύγουν για την Αθήνα και ο πατέρας να μένει εγκλωβισμένος στο νησί. Να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία των μεταναστών συναντήθηκε, στο πλαίσιο προσπάθειας εξεύρεσης λύσης, με τον βοηθό Αστυνομικού Διευθυντή Γιώργο Κεβόπουλο.