Με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες της μητέρας και του πατέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη ξεκίνησε η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Γαλακτοκομικής Σχολή Ιωαννίνων. Έντονη στιγμή στο δικαστήριο ήταν όταν ο πατέρας του Βαγγέλη είπε ότι έστειλε το παιδί του να σπουδάσει και το πήρε νεκρό, όπως κατέγραψε το epiruspost.gr,

Κατηγορούμενοι στη δίκη είναι ο πρώην διευθυντής της Σχολής και η καθηγήτρια που ήταν υπεύθυνη για την Εστία, για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, καθώς και ο πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος του διευθυντή.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την εξέταση της μητέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Μαρίας Φρονιμάκη και συνεχίστηκε με τον πατέρα του, Ανδρέα.  Κατ' εξαίρεση, το δικαστήριο έκρινε πως έπρεπε να εξεταστεί ο Νίκος Δαβρής, ο οποίος ήταν σπουδαστής στην Σχολή κατά το πρώτο έτος φοίτησης του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο μάρτυρας, μετά τον θάνατο του σπουδαστή, έκανε παρέμβαση στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι γνώριζε για το μπούλινγκ το οποίο φέρεται πως του έκαναν κάποιοι Κρητικοί.

Ο πατέρας του Βαγγέλη υποστήριξε πως δεν είχε άμεση ενημέρωση από την σχολή. Γνώριζε όσα του είχε μεταφέρει η σύζυγός του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με την προισταμένη της εστίας. Συγκεκριμένα, η μητέρα του Βαγγέλη, ανέφερε ότι πληροφορήθηκε από την Προισταμένη της Εστίας ότι υπάρχει πρόβλημα με την παραμονή του παιδιού της. Δεν γνώριζε, ομως, το μέγεθος του προβλήματος. Ο γιος τους δεν είχε αποκαλύψει τι συνέβαινε, όπως ειπώθηκε, και συνήθιζε να λέει, «ήταν αστεία που έκαναν μεταξύ τους».

Ο νομικός εκπρόσωπος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, Ανδρέας Αθανασόπουλος, ο οποίος έχει την ευθύνη της λειτουργίας της Γαλακτοκομικής Σχολής, κατέθεσε αίτηση παράστασης πολιτικής αγωγής, αλλά δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο.

Kι άλλη πολιτική παρέμβαση 

Ένας συμφοιτητής του Βαγγέλη, κατά το πρώτο έτος, που ζει στην Βραζιλία, ήταν αυτός που κατέθεσε στο δικαστήριο για τα γεγονότα που σημάδεψαν την Σχολή. Μίλησε για μία οργανωμένη ομάδα Κρητικών που αποτελούνταν από πέντε βασικά άτομα. Η ομάδα κακοποιούσε συστηματικά τον Βαγγέλη. Όταν τα γεγονότα αναφέρθηκαν στην Διεύθυνση της Σχολής, τότε έγινε η αλλαγή δωματίου. Ο συμφοιτητής του Βαγγέλη δεν παρέμεινε και το δεύτερο έτος, καθώς είχε αποφοιτήσει και ζούσε στην Βραζιλία, απ' όπου και πληροφορήθηκε την εξαφάνιση στην αρχή και στη συνέχεια το θάνατο του Βαγγέλη, οπότε και ήρθε να καταθέσει.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που είπε ενώπιον του δικαστηρίου ότι υπάρχει κι άλλη πολιτική παρέμβαση, από πρόσωπο που μέχρι σήμερα δεν έχει ακουστεί το όνομά του, για να προστατευθεί η ομάδα των σκληρών Κρητικών και να μην απομακρυνθεί από την Σχολή, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το epiruspost.gr

Η δίκη διεκόπη λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι.Τη Δευτέρα, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, θα συνεχιστεί. 

Η σύντομη ζωή και ο μαρτυρικός θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Τη συγκλονιστική ιστορία του Βαγγέλη Γιακουμάκη είχε δημοσιεύσει το newpost, με τίτλο Η σύντομη ζωή και ο μαρτυρικός θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη:

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης απασχόλησε την κοινή γνώμη στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 όταν είχε χαθεί μυστηριωδώς απο την σχολή του στα Ιωάννινα. Άμεσα πολίτες και συμφοιτητές του κινητοποιήθηκαν για τον εντοπισμό του. Όσο κυλούσαν οι μέρες τα στόματα άνοιγαν και άγνωστες πτυχές της ζωής του 20 νέου απο την Κρήτη, έρχονταν στην δημοσιότητα. Η οικογένεια του Γιακουμάκη ζητάει απο τον κόσμο να βοηθήσει στις έρευνες, απο την αρχή της υπόθεσης είχαν καταλάβει πως κάτι άσχημο του είχε συμβεί καθώς ήταν απο τα παιδιά που επικοινωνούσε καθημερινά μαζί της. Οι πολίτες συνέδραμαν στην προσπάθεια και καλούσε την αστυνομία επισημαίνοντας πως είδαν κάποιο άτομο που του μοιάζει, κανένας δεν ήταν ο Γιακουμάκης.
 
Μετά απο 40 ολόκληρες ημέρες ερευνών, ο ατυχος νεαρός εντοπίζεται νεκρός σε κατάσταση προχωρημένης σήψης σε βαλτώδη περιοχή 800 μόλις μέτρα μακριά απο την γαλακτοκομική σχολή. Το πόρισμα της νεκροψίας ήταν ξεκάθαρο, αυτοκτονία. Έκοψε τις φλέβες του δεξιού του χεριού, μιας και ήταν αριστερόχειρας. Το μαχαίρι βρέθηκε λίγα εκατοστά μακριά απο το άψυχο σώμα του. Ήταν όμως αυτοκτονία; Τι ώθησε τον νεαρό στο απονενοημένο διάβημα; Τι βίωνε μέσα στη σχολή; Ποιος ο ρόλος των «λεβεντόπαιδων» απο την Κρήτη στην απόφασή του;

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ήταν μια ευαισθητη ψυχή, αυτό εκμεταλλεύονταν οι «λεβέντες» και του έκαναν την ζωή μαρτύριο. Μπάνιο με κρύο νερό, κλείσιμο στην ντουλάπα για να λέει τραγούδια σαν ζωντανό τζουκ μποξ, δεσίματα σε καρέκλες, όλα για...πλάκα φυσικά. Ο εκφοβισμός που δεχόταν ήταν ανευ προηγουμένου.

Στην σχολή όλοι γνώριζαν αλλά κανείς δεν μιλούσε, όποιος τολμούσε να μιλήσει ερχόταν αντιμέτωπος με τους «λεβέντες» απο την Κρήτη.
Μετά την εύρεση της σωρού του ξεκινούν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, κάποιοι επιχειρούν να εισβάλουν στην σχολή, ζητούν την τιμωρία των εμπλεκόμενων, οι οποίοι κρύφτηκαν. Απο νταήδες μετατράπηκαν σε...παιδιά.

Οι έρευνες παρά το πόρισμα του ιατροδικαστή Βουγιουκλάκη συνεχίστηκαν, το ενδεχόμενο της δολοφονίας παρέμενε ορθάνοιχτο, με κάποιοις να λένε πως το πτώμα μεταφέρθηκε μετά το θάνατό του στο σημείο που εντοπίστηκε απο ένα ζευγάρι τυχαία.

Η οικογένεια Γιακουμάκη υποστηρίζει πως το παιδί τους δολοφονήθηκε. Η υπόθεση έχει οδηγηθεί στην δικαιοσύνη. Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης πέθανε τόσο άδικα, γιατί ποτέ δεν ζήτησε βοήθεια, ο θάνατός του έδωσε το μήνυμα σε εκατοντάδες άλλα παδιά που δέχονται σχολικό εκφοβισμό: Να μιλάνε, γιατί όσο και αν πιστεύουν ότι είναι μόνα τους, υπάρχει κόσμος που δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές.