«Η Δικαιοσύνη είναι μια ζώσα και ενεργός διαδικασία που πρέπει συνεχώς να αναθεωρείται», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, κατά την διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στην Πάτρα, με αντικείμενο την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, αλλά και την βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος.

Μάλιστα όπως σημείωσε ο Γιώργος Πεταλωτής «υπάρχει σχέδιο, υπάρχει βούληση, ν’ ανοίξουμε όλα τα ζητήματα, ώστε με γενναίες και τολμηρές αποφάσεις να ξαναδούμε, μέσα από μια οπτική εξορθολογισμού, τις ποινές και τον χαρακτηρισμό των αδικημάτων».

Ο Γ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι «στο υπουργείο Δικαιοσύνης έγιναν μεγάλα βήματα από τη σημερινή κυβέρνηση και ένα ουσιαστικό και σε βάθος έργο» το οποίο, όπως είπε, θα συνεχιστεί. Επίσης πρόσθεσε ότι «βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία βελτίωσης όλων των Κωδίκων, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του Σωφρονιστικού Κώδικα, ώστε ν’ απαντήσουμε στις σύγχρονες ανάγκες».

Ακόμη ο υφυπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε «γρηγορότερες δίκες για όσους κρατικούς λειτουργούς εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς», τονίζοντας ότι βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης σχετική πρωτοβουλία, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη συντόμευσης της απονομής δικαιοσύνης, μέσω του θεσμού της Διαμεσολάβησης, ώστε όπως υπογράμμισε «να μην καταλήγουν όλες οι υποθέσεις στο ακροατήριο».

Ο Γ. Πεταλωτής αναφέρθηκε και στο ζήτημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές τονίζοντας ότι «το πρόβλημα αυτό επιτείνεται εξαιτίας των υποθέσεων ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης», ενώ σημείωσε ότι «πρέπει να χτυπήσουμε το αίτιο και το κακό στη ρίζα του».

 Όσον αφορά το νέο δικαστικό μέγαρο της Πάτρας, ζήτημα που τέθηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, ο Γ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται στην τελική φάση της προκήρυξης για την κατασκευή του νέου μεγάρου. Νωρίτερα ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε ότι «ένα όνειρο για την Πάτρα, μια διαχρονική διεκδίκηση μας, γίνεται πλέον πραγματικότητα», ενώ απευθυνόμενος στον Γ. Πεταλωτή πρόσθεσε: «Από εσάς θέλουμε να είστε το άγρυπνο μάτι σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας».

Στο μεταξύ κατά την διάρκεια της σύσκεψης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, όπου ο υφυπουργός Δικαιοσύνης δέχθηκε προτάσεις για βελτίωση των δομών στις φυλακές.