Οριστική λύση αναμένεται να δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη νέα συνάντηση που θα έχουν Τσακαλώτος και Σταθάκης με το Κουαρτέτο των δανειστών για το σχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού το οποίο έγινε καταρχάς αποδεκτό ως ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί η τακτοποίηση του ζητήματος των υπερχρεωμένων, σε τράπεζες και δημόσιο, επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Τα επόμενα  ζητήματα που πρόκειται να συμφωνηθούν μεταξύ οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και Κουαρτέτου δεν αποτελούν απλές τεχνικές λεπτομέρειες αλλά τα κριτήρια επιλεξιμότητας  επί των οποίων θα προκρίνονται οι επιχειρήσεις που θα κρίνονται αξιόπιστες και με ικανά οικονομικά στοιχεία ώστε μέσω της εξωδικαστικής ρύθμισης των κόκκινων δανείων τους να καταστούν βιώσιμες και κερδοφόρες.Σύμφωνα με πληροφορίες τα οικονομικά κριτήρια θα έχουν να κάνουν με την τωρινή θέση της κάθε επιχείρησης, όπως με τον μεικτά κέρδη της, τα συνολικά χρέη της σε τρίτους, το προσωπικό που απασχολεί, τις οφειλές της σε τράπεζες και δημόσιο ξεχωριστά, την κερδοφορία της, τις προυποθέσεις εξυγίανσης, τυχόν εξαγωγές της κλπ.

Με βάση αυτά τα κριτήρια παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που θα ισχύσει για 1 ή 2 χρόνια αναμένεται να ενταχθούν περίπου 100.000-150.000 επιχειρήσεις κάθε κατηγορίας και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αυτό το οποίο ξεκαθαρίστηκε ήδη από τη χθεσινή πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι ότι τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των δανειοληπτών στο δημόσιο όπως φόροι υπέρ τρίτων (ΦΠΑ,Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών) δεν πρόκειται να υπαχθούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβληθούν εξ ολοκλήρου μαζί με τυχόν προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Για τις υπόλοιπες οφειλές (και για όσες επιθυμεί ο δανειολήπτης) οι ρυθμίσεις τους θα αφορούν επιμήκυνση στον χρόνο πληρωμής τους, πάγωμα τόκων για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ κούρεμα μέρους του κεφαλαίου θα ισχυσει σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Για τους πιστωτές (προμηθευτές) θα εφαρμοστεί ρύθμιση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, χωρίς φυσικά οι προμηθευτές να ευελπιστούν σε πλήρη αποκατάσταση των οφειλών τους από μια υπερχρεωμένη και εμμέσως πτωχευμένη επιχείρηση. "Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει" που λέει και ο σοφός λαός.