Μπορεί να έχουμε διανύσει, ήδη, 1 1/2 μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ωστόσο τα κενά στα σχολεία υπολογίζονται και πάλι σε αρκετές χιλιάδες. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ο Οκτώβριος ''κλείνει'' με 6.000 κενά στα σχολεία, με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Φίλη να δίνει αισιόδοξο τόνο για την επόμενη χρονιά, προαναγγέλλοντας μόνιμες προσλήψεις. 

Τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας τονίζουν ότι μέχρι και χθες Δευτέρα είχαν γίνει 14.883 προσλήψεις αναπληρωτών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάτι που απέχει από τον αρχικό αριθμό των 20.800,  δημιουργώντας ''τρύπα'' 6.000 κενών θέσεων, ιδίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να αποστείλουν στο υπουργείο οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης τα κενά που έχουν καταγραφεί μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, ενώ από την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου θα ξεκινήσει νέος γύρος διορισμών.

Η κατάσταση δεν είναι πιο ρόδινη στα ολοήμερα, στα οποία καταγράφονται τουλάχιστον 2.000-3.000 κενά, ενώ σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ειδικότητες όπως η πληροφορική και οι ξένες γλώσσες, με αποτέλεσμα να καλύπτονται ώρες από δασκάλους, ενώ αρκετά δεν τηρούν το ωράριο μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Την ίδια στιγμή, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κενά σύμφωνα με μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ φτάνουν τα 2.000.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προσληφθεί σχεδόν κανένας αναπληρωτής ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ψυχολόγοι, σχολικοί νοσηλευτές, κοινωνιολόγοι), ενώ με βάση τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή φτάνουν τις 4.379, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν καλυφθεί ούτε τα μισά κενά.