Μεγάλης κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας, πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 16 Οκτωβρίου με την ονομασία «CICONIA ALBA». 

Σε αυτή συμμετείχαν αστυνομίες από 43 χώρες και στο στόχαστρο είχε δράσεις κατά των ναρκωτικών, της εμπορίας ανθρώπων, της διευκόλυνσης παράνομης μετανάστευσης, καθώς και των απατών μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν 386 άτομα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2,38 τόνοι κοκαΐνης και αναγνωρίσθηκαν 529 θύματα εμπορίας ανθρώπων, ενώ τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν οδήγησαν σε 449 νέες έρευνες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αντιμετώπιση των απατών, μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών.

Στο πλαίσιο αυτό, το διάστημα 10 έως 15 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε δράση σε 189 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, μέσω τριών συντονιστικών κέντρων, που συστάθηκαν στη Europol στη Χάγη, στην Interpol στη Σιγκαπούρη και στην Ameripol στην Μπογκοτά, με την υποστήριξη του Καναδά και των Αμερικανικών Αρχών επιβολής του νόμου. Στις έρευνες αυτές συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές από 43 χώρες, 83 εταιρείες 75 αεροπορικές εταιρείες και 8 ταξιδιωτικά γραφεία), και 189 αεροδρόμια. Υποστηρικτικό ρόλο στην κοινή επιχείρηση είχαν εκπρόσωποι από εταιρείες έκδοσης καρτών πληρωμής, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών ΙΑΤΑ και η πρωτοβουλία Perseus, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί Eurojust και Frontex, ενίσχυσαν με εκπροσώπους τους 20 αεροδρόμια της Ευρώπης.

Καταπολέμηση των απατών μέσω διαδικτύου στον τομέα των αερομεταφορών

Η συμμετοχή της χώρας μας στη δράση για την αντιμετώπιση των απατών, μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών, υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές όλων των αερολιμένων της Ελλάδος.

Διενεργήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι επιβατών, αναφορικά με ύποπτες για απάτη συναλλαγές - κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, μέσω διαδικτύου (fraud notifications).

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας δράσης, διαβιβάσθηκαν συνολικά είκοσι εννέα  ειδοποιήσεις για τριάντα εννέα  επιβάτες, παρέχοντας σχετικές πληροφορίες με ύποπτες για απάτη συναλλαγές – εκδόσεις αεροπορικών εισιτηρίων με χρήση πιστωτικών καρτών, των οποίων τα στοιχεία είχαν υποκλαπεί.

Οι ειδοποιήσεις αφορούσαν στους αερολιμένες Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος, Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», Ρόδου «Διαγόρας», Μυτιλήνης «Οδ. Ελύτης» και Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και οδήγησαν στη σύλληψη 10 ατόμων για απάτη και παράβαση των διατάξεων του «Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης» και στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος επιπλέον 10 ατόμων, που δεν εμφανίστηκαν για την πραγματοποίηση της πτήσης, για τα ίδια αδικήματα.

Αντιμετώπιση της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών

Η χώρα μας συμμετείχε σε δράσεις για την αντιμετώπιση της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια, μέσω των σημείων εισόδου - ελέγχου (χερσαία σύνορα, κεντρικό λιμάνι, κεντρικά και περιφερειακά αεροδρόμια) στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων EMPACT «Ηρωίνης, Κοκαΐνης και Συνθετικών Ναρκωτικών».

Oι επιχειρησιακές δράσεις συντονίστηκαν από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και κατά τη διάρκεια τους αναπτύχθηκε στενή συνεργασία με το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή και συναρμόδιες τελωνειακές Αρχές.

Από τις μεικτές επιχειρησιακές ομάδες ελέγχθηκαν συνολικά (101) φορτηγά αυτοκίνητα προερχόμενα από την Τουρκία, (582) άτομα, (64) δέματα, (18) χώροι αποθήκευσης και διαμετακόμισης δεμάτων και (3) εμπορευματοκιβώτια ενώ κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των (120.000) ευρώ και (596) συσκευασίες καπνού.

Καταπολέμηση της διευκόλυνσης παράνομης μετανάστευσης

Συντονιστικό ρόλο στη συγκεκριμένη δράση είχε η Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη συμμετοχή των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου, Σάμου και Αλεξανδρούπολης καθώς και των Αερολιμένων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Οι επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε δύο στάδια, αφορούσαν σε ελέγχους εντός και εκτός χώρων συγκέντρωσης μεταναστών καθώς και στην εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών, με τη χρήση πλαστών εγγράφων, διαμέσου συνοριακών σημείων ελέγχου.

Ειδικότερα, το διάστημα 10 έως και 16 Οκτωβρίου 2016 στους Αερολιμένες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν 3 υπήκοοι Συρίας ως διακινητές, απετράπη η έξοδος σε 10 υπηκόους Συρίας και 2 υπηκόους Αλβανίας, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά 26 ταξιδιωτικά έγγραφα.