current views are: 5

26 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση13:57

ΠΟΕΔΗΝ: Περιμένουν μέχρι και δύο χρόνια για χειρουργείο – Τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία

Πυρά κατά της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στα χειρουργεία της χώρας εξαπολύει η ΠΟΕΔΗΝ, που καταγράφει τις ελλείψεις σε 46 νοσοκομεία.

Δημοσίευση 13:57’

Πυρά κατά της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στα χειρουργεία της χώρας εξαπολύει η ΠΟΕΔΗΝ, που καταγράφει τις ελλείψεις σε 46 νοσοκομεία.

Πυρά κατά της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στα χειρουργεία της χώρας εξαπολύει η ΠΟΕΔΗΝ, που καταγράφει τις ελλείψεις σε 46 νοσοκομεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι υπάρχουν λίστες αναμονής δύο ετών, ασθενείς δεν εμφανίζονται να χειρουργηθούν όταν έρχεται η σειρά τους, είτε γιατί χειρουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, είτε, εάν δεν είχαν χρήματα, έχασαν τη μάχη για την ζωή.

«Η νοσοκομειακή περίθαλψη δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας. Νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών, χωρίς επαρκή αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού, με ανεπαρκή και κακοσυντηρημένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ότι «η υποστελέχωση των χειρουργείων από νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνει τους κινδύνους για τους ασθενείς που χειρουργούνται, ειδικά όταν οι χειρουργικές αίθουσες είναι διάσπαρτες στο νοσοκομείο, σε πολλούς χώρους και μακρινές αποστάσεις».

Αναφέρει ως παράδειγμα, το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», όπου νοσηλεύτρια χειρουργείου που καλύπτει χειρουργική αίθουσα ΩΡΛ, καλείται να καλύψει χειρουργική αίθουσα για περιστατικά άλλων κλινικών, σε χειρουργεία που βρίσκονται σε άλλο χώρο του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, προβλήματα στα χειρουργεία αντιμετωπίζουν νοσοκομεία στην Αττική, όπως ο «Ευαγγελισμός», «Αλεξάνδρας», «Αρεταίειο», «Ιπποκράτειο», «Γεννηματάς», όπου η έλλειψη προσωπικού αγγίζει το 30% , «ΚΑΤ» (ένα χειρουργικό τραπέζι δεν λειτουργεί), «Παίδων Πεντέλης», «Σισμανόγλειο» (4 κλειστές χειρουργικές αίθουσες από τις 10, λόγω έλλειψης προσωπικού), «Φλέμιγκ» (μία χειρουργική αίθουσα από τις 2 δεν λειτουργεί), «Έλενα Βενιζέλου» (λειτουργούν 2 χειρουργικά τραπέζια από 4 που διαθέτει το νοσοκομείο), «Άγιος Σάββας» (δεν λειτουργεί η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας). Επίσης, στο νοσοκομείο Νίκαιας, 4 χειρουργικά τραπέζια είναι κλειστά, «Μεταξά» (ένα χειρουργικό τραπέζι κλειστό), «Αττικόν» (7 κλειστά χειρουργικά τραπέζια), «Θριάσιο» (από τα 12 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα 5 και ένα κατά περίπτωση).

Κλειστές χειρουργικές αίθουσες εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καταγράφει η ΠΟΕΔΗΝ. «Γ. Γεννηματάς» (δύο αίθουσες χειρουργείων είναι κλειστές), «Ιπποκράτειο» (κλειστές 9 αίθουσες από τις 15), «Παπαγεωργίου» (κλειστές 2 αίθουσες χειρουργείων), «Άγιος Παύλος» και «ΑΧΕΠΑ» (οι υποδομές και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός χρειάζονται συντήρηση).

Ανάλογη εικόνα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ παρατηρείται και σε  νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής,  Αλεξανδρούπολης, Λειβαδιάς, Λάρισας, Χανίων, Αγίου Νικολάου, «Βενιζέλειο», «Χατζηκώστα», Πρέβεζας, Τρικάλων, Χαλκίδας, Άμφισσας, Ικαρίας, Κέρκυρας, Ρόδου, Ρίου, Αιγίου, Σαντορίνης.


σχετικα αρθρα