Μήνυμα για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου.

Στην Εκκλησία δεν υπάρχει χωρισμός, αλλά ελευθερία, τόνισε χθες μετά τον εσπερινό στον ΙΝ Αγίου Δημητρίου και πρόσθεσε ότι αν κάποιος θέλει, μπορεί να φύγει και όταν θελήσει να επιστρέψει, η μάνα Εκκλησία θα είναι εδώ και θα τον περιμένει, γιατί «η Εκκλησία είναι η μάνα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε λόγο για τους χιλιάδες ανθρώπους που βλέπει αυτές τις ημέρες «να έρχονται στην Εκκλησία» και αναρωτήθηκε: «Πώς να τους χωρίσω; Για την Πολιτεία είναι οι πολίτες και για μένα οι πιστοί. Δεν χωρίζονται αυτοί οι άνθρωποι. Και αυτό με απασχολεί έντονα. Τι θα πω; Όποιος είναι χριστιανός να περάσει και όποιος δεν είναι να φύγει; Μα οι σχέσεις στην Εκκλησία είναι διαφορετικές από την Πολιτεία. Την Πολιτεία τη δημιουργούν οι πολίτες. Τους πολίτες όμως τους “γεννάει” η Εκκλησία και η σχέση μας είναι μητρική και όχι διοικητική. Πώς θα χωριστεί η μάνα από το παιδί; Ποια μάνα θα το έκανε αυτό;» πρόσθεσε, για να δηλώσει στη συνέχεια: «Ως πνευματικός πατέρας δεν δέχομαι να χωρίσω τα παιδιά μου».

«Βλέποντας τους χιλιάδες ανθρώπους, τόνισε, βλέπω και το μήνυμα της αισιοδοξίας. Φτάνει μόνο να είμαστε ενωμένοι», υπογράμμισε. Ωστόσο, πρόσθεσε, «καλούμαστε να έχουμε και τις απαιτήσεις μας. Εμείς καθορίζουμε πώς θέλουμε να ζήσουμε. Πώς θα αναθρέψουμε τα παιδιά μας. Η δύναμη είμαστε εμείς. Αυτός ο λαός. Και μην αφήνουμε να μας πάνε όπου θέλουν οι άλλοι».

Τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, πολιτικοί, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, της ελληνικής Αστυνομίας, κληρικοί και πλήθος κόσμου.