Απόφαση με "καθαρή λύση" απολύτως συμβατή με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και με ειδικό θεσμικό βάρος, χαρακτηρίζουν ανώτατες δικαστικές πηγές το δια ταύτα της κρίσης των ανώτατων δικαστών που άλλαξε τα δεδομένα στο τηλεοπτικό τοπίο.  

Αναμφισβήτητα όποια κι αν ήταν η απόφαση του ΣτΕ θα είχε πολιτικές προεκτάσεις και συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι δικαστές είχαν ένα συγκεκριμένο και απαράβατο όριο που δεν ήταν άλλο από το ίδιο το Σύνταγμα και τη ρητή επιταγή του περί του κεντρικού και αποκλειστικού ρόλου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.  

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η πρόσφατη νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει να δείξει δύο αποφάσεις  που ελήφθησαν σε ανύποπτο χρόνο σε σχέση με την κρινόμενη υπόθεση, αλλά επ’ αφορμής μίας ακόμα σημαντικής υπόθεσης με πολιτικό αντίβαρο.  

Πρόκειται για την υπόθεση που αφορούσε στο μαύρο στην ΕΡΤ. Τότε το ΣτΕ με απόφαση που είχε ληφθεί υπό τον πρώην πρόεδρο του Κώστα Μενουδάκο και υπό τον σημερινό του πρόεδρο Νίκο Σακελλαρίου είχαν αναφέρει στο σκεπτικό τους ότι αρμόδιο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών είναι το ΕΣΡ ,όπως ρητά προβλέπει το Σύνταγμα.  

Αυτή προφανώς ήταν και η απόφαση στην οποία οδηγήθηκε η πλειοψηφία του ΣτΕ. Δεκατέσσερις ανώτατοι δικαστές με την ψήφο τους ουσιαστικά έριξαν "μαύρο" στον νόμο Παππά και δεν επέτρεψαν με όρους Συνταγματικής τάξης να πέσει μαύρο στα κανάλια. Αντίθετα 11 συνάδελφοί τους είχαν τη γνώμη ότι ο επίμαχος νόμος είναι συνταγματικός.  

Τώρα αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι η δημοσίευση του σκεπτικού της απόφασης του δικαστηρίου. Κάτι που αναμένεται να γίνει το συντομότερο δυνατό με πιθανότερο χρονικό ορίζοντα μέσα στον Νοέμβριο όπως λένε δικαστικές πηγές.

Με τη δημοσίευση της η κρίση των δικαστών του ΣτΕ αρχίζει να παράγει άμεσα τα έννομα αποτελέσματά της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με βάση την απόφαση που έκρινε αντισυνταγματική τη διοικητική πράξη στην οποία στηρίζεται ο νόμος, όλα πια σε ό,τι αφορά το κομμάτι των τηλεοπτικών αδειών αλλάζουν. 
Όλα μηδενίζονται και ξεκινούν από την αρχή. Κυρίαρχο λόγο και ρόλο θα έχει το ΕΣΡ.  

Σε κάθε περίπτωση πάντως δικαστικοί κύκλοι χαρακτήριζαν την απόφαση αυτή ιδιαίτερα σημαντική σε θεσμικό επίπεδο, γιατί αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ουσιαστικής χειραφέτησης της δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία ενώ εκτιμούν ότι αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τη στάση του δικαστικού σώματος σε αντίστοιχες καταστάσεις.