Με χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού ξεκινά η έξοδος των εκδρομέων του τριημέρου για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου καθώς μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται σημαντική επιδείνωση σε αρκετές περιοχές προς απογοήτευση όσων ετοιμάζονται για μια μικρή απόδραση από την Αθήνα. Ήδη από το πρωί στην πρωτεύουσα ο καιρός είνα μουντός, και ανά διαστήματα σημειώνονται ασθενείς βροχοπτώσεις.

Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος μιλώντας στο newpost.gr αναλύει τι θα πρέπει να προσέξουν όσοι σχεδιάζουν να φύγουν για το τριήμερο και τι καιρό αναμένεται να κάνει σε όλη τη χώρα.

Με βάση λοιπόν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από σήμερα το απόγευμα αλλά και αύριο, Παρασκευή 28/10, ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση με κύρια χαρακτηριστικά τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, τις βροχές και τις τοπικές καταιγίδες, την ενίσχυση των βοριάδων που θα αγγίξουν και τα 8-9 μποφόρ (τοπικά ακόμη και 10 στις νοτιότερες περιοχές του Ιονίου) αλλά και τις πυκνές χιονοπτώσεις.

Αναλυτικότερα: ο καιρός θα είναι άστατος στα νησιά του Ιονίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα από το ύψος της Κεντρικής Μακεδονίας και νοτιότερα έως και την Πελοπόννησο. Στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων θα είναι πολύ τοπικά και εξασθενημένα αφού κυρίως θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες και η δυτική Κρήτη.

Ιδιαίτερη προσοχή, όπως επισημαίνει, καλό είναι να δείξουν οι κάτοικοι των Επτανήσων και της δυτικής Στερεάς αλλά και της κεντρικής και δυτικής Πελοποννήσου αφού εκεί οι καταιγίδες θα είναι πολύ ισχυρές και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους. Αντίστοιχη προσοχή, συνιστά ο Γ. Καλλιάνος, και στις καλλιέργειες των αγροτών σε αυτά τα τμήματα.

Πιο δύσκολες οι μετακινήσεις για όσους θέλουν να μεταβούν σε κάποιο νησί αφού λόγω των πολύ ενισχυμένων ανέμων, πολλά από τα θαλασσινά δρομολόγια πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθούν, σημειώνει ο μετεωρολόγος,  επομένως καλό θα ήταν να τηλεφωνούν πρώτα στις αρμόδιες λιμενικές αρχές ώστε να μάθουν αν το καράβι με το οποίο έχουν κλείσει θα φύγει για τον προορισμό του (Αιγαίο και Ιόνιο)

Και μπορεί να μας ακούγεται κάπως νωρίς για χιόνια όμως σε κάποιες περιοχές θα πέσουν τα πρώτα χιόνια, σε μεγάλα υψόμετρα, και έτσι θα είναι έντονη η αίσθηση του κρύου.

Σε ότι αφορά στις χιονοπτώσεις, τα εκτιμώμενα υψόμετρα από τα οποία και πάνω θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα ακόμη και πυκνές χιονοπτώσεις έχουν ως εξής:

Σε Κεντρική Στερεά, Θεσσαλία, δυτική και κεντρική Μακεδονία αναμένονται εξασθενημένες και τοπικού χαρακτήρα χιονοπτώσεις σε υψόμετρα πάνω από 1300 - 1500 μέτρα, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα χιονίσει τοπικά ακόμη και πάνω από τα 1100 - 1200 μέτρα.

Στη Βόρεια Εύβοια αναμένονται χιονοπτώσεις πάνω από τα 1500 - 1600 μέτρα, στην Ήπειρο πάνω από τα 2000 μέτρα και στην Πελοπόννησο σε υψόμετρα πάνω από 2500 - 2600 μέτρα, με εξαίρεση την ΒΑ Πελοπόννησο (σύνορα Κορινθίας και Αχαΐας όπου εκεί θα χιονίσει από τα 2100 - 2200 μέτρα και υψηλότερα)

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη δεν αναμένονται βροχοπτώσεις αλλά η αίσθηση του κρύου θα είναι έντονη αφού η θερμοκρασία (ειδικά στη Θράκη) δεν θα ξεπεράσει την Παρασκευή τους 11-12 ° C.

Στο μεταξύ αυξημένα μέτρα στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο έχει ανακοινώσει από σήμερα η Τροχαία για την δειυκόλυνση των εκδρομέων.

Στο πλαίσιο αυτό θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων, ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου. Η απαγόρευση ξεκίνησε ήδη από σήμερα στις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ για το ρεύμα εξόδου και αύριο, Παρασκευή, θα ισχύει από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Η απαγόρευση αυτή θα ισχύει στην Νέα και στην Παλιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, στην Εθνική Οδό  Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης –Καβάλας.