Παρέλαση χωρίς γυαλιά ηλίου αλλά πιθανότατα κρατώντας ομπρέλα θα παρακολουθήσουν σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας καθώς ο καιρός ήδη αγρίεψε από χθες το απόγευμα και τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και σήμερα.

Ευτυχώς ο καιρός χαλάει προσωρινά τα σχέδια των εκδρομέων αφού αναμένεται βελτίωση από το Σάββατο.

Ειδικότερα, για σήμερα, όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος μιλώντας στο newpost.gr, ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση με κύρια χαρακτηριστικά τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, τις βροχές και τις τοπικές καταιγίδες, την ενίσχυση των βοριάδων που θα αγγίξουν και τα 8-9 μποφόρ (τοπικά ακόμη και 10 στις νοτιότερες περιοχές του Ιονίου) αλλά και τις πυκνές χιονοπτώσεις.

Ειδικότερα για την Αθήνα προβλέπει πιθανές ασθενείς βροχοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα οι οποίες όμως θα δυναμώσουν από το βράδυ και θα γενικευθούν ενώ στη Θεσσαλονίκη πολύ μικρή πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι που θα επηρεάσουν κυρίως τα δυτικά και κεντρικά του νομού.

Ο καιρός θα είναι άστατος κυρίως στα νησιά του Ιονίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα από το ύψος της Κεντρικής Μακεδονίας και νοτιότερα έως και την Πελοπόννησο. Στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων θα είναι πολύ τοπικά και εξασθενημένα αφού κυρίως θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες και η δυτική Κρήτη.

Ιδιαίτερη προσοχή καλούνται να δείξουν οι κάτοικοι των Επτανήσων και της δυτική Στερεάς αλλά και της κεντρικής και δυτικής Πελοποννήσου αφού εκεί οι καταιγίδες θα είναι πολύ ισχυρές και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

Όσο για τη θερμοκρασία σήμερα το μεσημέρι το θερμόμετρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν θα δείξει πάνω από τους 14-15 βαθμούς, στην Πάτρα τους 15, στην Λάρισα τους 14 και στο Ηράκλειο τους 19.

Τσουχτερό κρύο αναμένεται πάντως στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (μέχρι τα 1000 μέτρα) όπου η ελάχιστη θερμοκρασία θα πέφτει στους 3-5 ° C, οπότε ήρθε η ώρα να ανάψουν καλοριφέρ και τζάκια.

Το Σάββατο πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Γιάννη Καλλιάνου, ο καιρός θα βελτιωθεί αισθητά και θα παραμείνει καλός και την Κυριακή οπότε και επιστρέφει ο κύριος όγκος των εκδρομέων.

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο εκτός της Κρήτης όπου στα βόρεια του νησιού θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν σημαντικά και δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο μέχρι και το Σάββατο το μεσημέρι θα πνέουν πολύ ενισχυμένοι με εντάσεις 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ στα νοτιότερα τμήματα του.

Από το Σάββατο το απόγευμα και μετά θα εξασθενήσουν σταδιακά και στο Ιόνιο οι άνεμοι.