current views are: 8

29 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση06:14

Μικρός Μπεν: Σαν σήμερα θα γιόρταζε τα 27ά του γενέθλια – Οι ημερομηνίες «σταθμοί» της υπόθεσης

Σαν σήμερα ο μικρός Μπεν, που εξαφανίστηκε το 1991 στην Κω, θα γιόρταζε τα 27ά του γενέθλια. Ποιες είναι οι ημερομηνίες – σταθμοί της πολύκροτης υπόθεσης.

Δημοσίευση 06:14’

Σαν σήμερα ο μικρός Μπεν, που εξαφανίστηκε το 1991 στην Κω, θα γιόρταζε τα 27ά του γενέθλια. Ποιες είναι οι ημερομηνίες – σταθμοί της πολύκροτης υπόθεσης.

29 Οκτωβρίου 1989. Έρχεται στον κόσμο ο Μπεν Νίνταμ, το ξανθό αγγελούδι, με το ροδαλό και στρογγυλό πρόσωπο και σκορπίζει χαρά στην οικογένειά του. Δύο χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1991, εξαφανίζεται, ενώ κάνει διακοπές με τους δικούς του στην Κω. Η φωτογραφία του κάνει τον γύρο του κόσμου, με τα σενάρια για την τύχη του να διαδέχονται το ένα το άλλο. 27 ολόκληρα χρόνια μετά και ύστερα από εντατικές έρευνες, οι ελπίδες της οικογένειάς του εξανεμίζονται για πάντα, καθώς η αστυνομία δηλώνει με βεβαιότητα πως ο Μπεν Νίνταμ είναι νεκρός, με τη σορό του να εξακολουθεί να αγνοείται.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η μυστηριώδης εξαφάνιση του 21 μηνών Μπεν, όλα τα φώτα έπεσαν πάνω σε αυτή τη συγκλονιστική υπόθεση, με την οικογένειά του να κινεί γη και ουρανό για να τον βρει. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, ο μικρός Μπεν πρωταγωνίστησε σε χιλιάδες σενάρια, αφού «εμφανίστηκε» σε διάφορα μέρη του κόσμου, νεκρός, ζωντανός, υιοθετημένος, χαμένος…

Ωστόσο, η οικογένεια Νίνταμ, που από το 1991 διανύει τον δικό της Γολγοθά, έμελλε να λάβει απαντήσεις για το μυστήριο της εξαφάνισης του μικρού Μπεν το 2016. Τα ερωτήματα και τα κενά στο εν λόγω θρίλερ συνεχίζουν να είναι δεκάδες.

Η εξαφάνιση

Ο Μπεν Νίνταμ, από το Σέφιλντ της Βρετανίας, εξαφανίστηκε στις 24 Ιουλίου του 1991 στο νησί της Κω, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του στο αγρόκτημα των παππούδων του που είχαν μεταναστεύσει στο χωριό Ηρακλής.

Την ημέρα της εξαφάνισης, το μικρό αγόρι είχε αφεθεί στη φροντίδα των παππούδων του, ενώ η μητέρα του πήγε να εργαστεί σε ένα τοπικό ξενοδοχείο. Μπεν μπαινόβγαινε στο σπίτι και έπαιζε έξω στον περιβάλλοντα χώρο της αγροικίας, ενώ κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί την τραγική συνέχεια… Περίπου στις 14:30, οι παππούδες συνειδητοποιούν ότι το παιδί έχει εξαφανιστεί και από τότε αρχίζει το μαρτύριό τους.

Η οικογένεια του αρχικά έψαξε όλη τη γύρω περιοχή, υποθέτοντας ότι δεν είχε πάει μακριά, ή ότι ο έφηβος γιος τους, ο Στίβεν, τον είχε πάρει για βόλτα με το μοτοποδήλατο του. Όταν τελικά δεν βρήκαν κανένα ίχνος του αγοριού, ενημέρωσαν την αστυνομία.

Παρόλα αυτά, η αστυνομία στην αρχή αμφισβήτησε τους Νίνταμ, θεωρώντάς τους κύριους ύποπτους, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν να ενημερώσουν τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας. Τελικά, διεύρυναν την αναζήτησή τους για το παιδί.

Υπενθυμίζεται ότι το 2003, ο ιδιωτικός ανακριτής Ian Crosby επικοινώνησε με την ομάδα απεικόνισης προσώπων της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και πρότεινε να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ψηφιακά ενημερωμένης φωτογραφίας του Μπεν. Το έκαναν, χρησιμοποιώντας τεχνικές εξέλιξης της ηλικίας και κατέληξαν σε μια φωτογραφία του μικρού Μπεν με το πώς θα φαινόταν όταν θα έφτανε 13 ετών. Μια άλλη, παρόμοια φωτογραφία, δημιουργήθηκε και το 2007.

Η μαρτυρία-«φωτιά» και ο επίλογος του θρίλερ

Τον Οκτώβριο του 2012 η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου ταξίδεψε στην Ελλάδα για να ερευνήσει έναν χώρο όπου πίστευαν ότι θα μπορούσαν να βρίσκονται τα οστά του μικρού Μπεν. Στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, η Ελληνική αστυνομία, μαζί με μια ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων από την Αστυνομία του Νότιου Γιόρκσαϊρ, άρχισαν μια επιχείρηση για να ερευνήσουν το οικόπεδο και τη γύρω περιοχή από όπου εξαφανίστηκε ο Μπεν.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση, με τη χρήση σύγχρονου τεχνικού εξοπλισμού, ιατροδικαστικους αρχαιολόγους και σκύλους ανίχνευσης, πυροδοτήθηκε από τη μαρτυρία του χειριστή εκσκαφέα, Κωνσταντίνου Μπάρκα, ο οποίος δήλωσε ότι την ημέρα που δηλώθηκε η εξαφάνιση του παιδιού είχε σκάψει ένα βαθύ χαντάκι, σε απόσταση μόλις 15 μέτρων από το σημείο στο οποίο χάθηκαν τα ίχνη του. Ωστόσο, η επιχείρηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η αστυνομία ενημερώνει τη μητέρα του μικρού αγοριού, Κέρι Νίνταμ ότι είχαν επιπλέον πληροφορίες από έναν φίλο του Κωνσταντίνου Μπάρκα, ο οποίος υποστήριξε πως ο ίδιος πριν πεθάνει του είχε εκμυστηρευθεί ότι σκότωσε κατά λάθος σε ατύχημα τον μικρό Μπεν και είχε θάψει το άψυχο σώμα του.

Έτσι, στα μέσα Σεπτεμβρίου η αστυνομία του Νότιου Γιόρκσαϊρ, με επικεφαλής τον Τζον Κάζινς, επιστρέφει στην Κω και αρχίζει να αναζητά τα οστά του μικρού Μπεν στο οικόπεδο από όπου χάθηκαν τα ίχνη του. Τελικά, οι ανασκφές δεν επικεντρώθηκαν μόνο εκεί, καθώς μια άλλη μαρτυρία οδήγησε τους ερευνητές σε ένα άλλο κοντινό σημείο, όπου ο Μπάρκας συνήθιζε να πετάει μπάζα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, εντοπίστηκε ένα ρωμαϊκό νεκροταφείο 2.000 ετών, καθώς και δεκάδες αντικείμενα που μπορεί να σχετίζονται με την εξαφάνιση του αγοριού, τα οποί στάλθηκαν στη Βρετανία για περαιτέρω ανάλυση.

Όμως, το πιο σημαντικό εύρημα που δεν άφηνε πολλά περιθώρια αμφισβήτησης για το τραγικό τέλος του ήταν το κίτρινο αυτοκινήτακι του, με το οποίο έπαιζε τη μοιραία ημέρα. Η γιαγιά του παιδιού, μιλώντας για αυτή την ανακάλυψη της αστυνομίας, τόνισε πως εκείνη και η κόρη της, Κέρι, κατέρρευσαν όταν οι αστυνομικοί τους έδειξαν το παιχνίδι.

Σχεδόν έναν μήνα μετά, το βρετανικό κλιμάκιο βάζει τέλος στις έρευνες για τον εντοπισμό των οστών του Μπεν Νίνταμ, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο Μπεν πιθανότατα έχασε τη ζωή του κάτω από τις ρόδες του εκσκαφέα του Κωνταντίνου Μπάρκα, σε ένα τραγικό δυστύχημα.

Οι ημερομηνίες-σταθμοί της υπόθεσης

  • 24 Ιουλίου 1991: Ο Μπεν Νίνταμ εξαφανίζεται στην Κω, ενώ κάνει διακοπές με την οικογένειά του στην αγροικία των παπούδων του. Η μητέρα του και οι παππούδες του δηλώνουν την εξαφάνισή του και η τοπική αστυνομία αρχίζει τις έρευνες στο οικόπεδο, όπου έπαιζε πριν εξαφανιστεί.
  • 26 Ιουλίου 1991: Μάρτυρας δηλώνει ότι είδε ένα αγοράκι που έμοιαζε στον Μπεν στο αεροδρόμιο του νησιού την ημέρα της εξαφάνισης. Το αγόρι αυτό ποτέ δεν εντοπίστηκε.
  • Σεπτέμβριος 1991: Η οικογένεια Νίνταμ επιστρέφει στη Βρετανίας, λόγω της ασθένειας ενός μέλους, αλλά συνεχίζει τις έρευνες.
  • Ιούνιος 2003: Η Μητροπολιτική Αστυνομία δημιουργεί μια εικόνα του Μπεν η οποία δείχνει πως θα έμοιαζε σε ηλικία 12-14 ετών.
  • 2004: Ένας επιχειρηματίας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, προσφέρει 500.000 λίρες σε όποιον αποκαλύψει πληροφορίες για την τύχη του μικρού αγοριού.
  • Οκτώβριος 2010: Η μητέρα του Μπεν, Κέρι Νίνταμ, κάνει ακόμα μια δημόσια έκκληση, παρακαλώντας όσους γνωρίζουν κάτι να μιλήσουν.
  • Μάιος 2011: Το BBC μεταδίδει εκπομπή με την ιστορία του μικρού Μπεν και αρχίζει εκστρατεία για τον εντοπισμό του.
  • Σεπτέμβριος 2011: Η ελληνική αστυνομία ξανανοίγει την υπόθεση.
  • Οκτώβριος 2012: Η αστυνομία του Νότιου Γιόρκσαϊρ αρχίζει τις ανασκαφές γύρω από το οικόπεδο από όπου εξαφανίστηκε το αγόρι, αναζητώντας στοιχεία.
  • Δεκέμβριος 2013: Η μητέρα του Μπεν κατηγορεί τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ότι δεν δίνει την ίδια προσοχή στην υπόθεσή της, όπως κάνει με την υπόθεση της Μαντλίν Μακάν.
  • Δεκέμβριος 2014: Οι δικηγόροι της οικογένειας δηλώνουν ότι κάνουν ότι χρειάζεται, προκειμένου η βρετανική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει μια νέα έρευνα.
  • Ιανουάριος 2015: Η βρετανική αστυνομία αποφασίζει να χρηματοδοτήσει μια ομάδα ντετέκτιβς.
  • Μάρτιος/Απρίλιος 2015: Τρεις γενιές της οικογένειας Νίνταμ ταξιδεύουν στην Ελλάδα, ύστερα από τη μαρτυρία ενός νεαρού που ισχυρίζεται ότι δεν έχει φωτογραφίες του κάτω από την ηλικία των 2 ετών και ότι δεν γνωρίζει που γεννήθηκε. Όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν ο Μπεν.
  • Μάιος 2015: Η οικογένεια Νίνταμ εμφανίζεται στην ελληνική τηλεόραση και κάνει άλλη μία δημόσια έκκληση.
  • Σεπτέμβριος 2016: Η οικογένεια ενημερώνεται πως πρέπει να προετοιμαστεί για τα χειρότερα, καθώς οι ερευνητές θεωρούν ότι το παιδί καταπλακώθηκε κατά λάθος από έναν εκσκαφέα. Οι βρετανοί ερευνητές καταφθάνουν στην Κω και αρχίζουν τις ανασκαφές για τον εντοπισμό των οστών του μικρού Μπεν.
  • 16 Οκτωβρίου 2016: Οι βρετανοί αστυνομικοί ανακοινώνουν το τέλος και αυτού του γύρου των ερευνών στην Κω.
  • 17 Οκτωβρίου 2016: Η αστυνομία του Νότιου Γιόρκσαϊρ ανακοινώνει πως πιθανότατα ο Μπεν Νίνταμ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ενός τραγικού δυστυχήματος.
     

σχετικα αρθρα