Η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει αποκλειστικά στη αντίστοιχη εξουσία, έλεγαν δικαστικές πηγές σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου την επόμενη μέρα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν με νόημα ότι όσο δεδομένη και συνταγματικά αδιαμφιβήτητη είναι οποιαδήποτε πρωτοβουλία σε νομοθετικό επίπεδο, άλλο τόσο δεδομένος οφείλει να είναι για την εκάστοτε νομοευθετικη εξουσία ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων.

Ίσως γι αυτό κατά τις ίδιες πηγές, θα ήταν προτιμότερο να μην επιχειρηθεί να προσπεραστεί η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ιδιαίτερα πριν τη δημοσίευση της οπότε θα είναι σε θέση όλοι οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν με ακρίβεια το σκεπτικό της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου και να σταθμίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν ανώτατοι δικαστές, η προαναγγελία νομοθετικών πρωτοβουλιών λίγες ώρες μετά τη λήξη της διάσκεψης του στεςέχει και έναν συμβολικό χαρακτήρα. Αυτο σε συνδυασμό με τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών που προκάλεσαν την οργή και την καταδίκη των δικαστικών ενώσεων αποτελούν ένα πρωτόγνωρο μήνυμα προς τους δικαστές.