Αυξημένη σε σχέση με πέρυσι εμφανίζεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης  με τα νοικοκυριά να καλούνται για ακόμη μια φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να ζεσταθούν.

Σε επικοινωνία του newpost.gr με τον Πρόεδρο Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Γιώργο Ασμάτογλου, έγινε σαφές ότι η τιμή του πετρελαίου για την χειμερινή περίοδο 2016-2017 είναι υψηλότερη συγκριτικά με εκείνη του 2015-2016 και η αύξηση ανέρχεται στο 12%, δηλαδή από τα 0,82 ευρώ το λίτρο πέρυσι , φέτος ανέρχεται στα 0,92 λεπτά το λίτρο (σ.σ δέκα λεπτά αυξημένο στα αστικά κέντρα).

Σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου η αύξηση του 12% προκύπτει από: το 6% αύξησης στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καθώς και από την αύξηση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου ενώ κατά 6% ακριβότερο παρουσιάζεται και το διυλισμένο  πετρέλαιο.

"Οι παραπάνω τιμές όπως καταλαβαίνεται αποτελούν μια αρνητική ένδειξη της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου αφού όπως και το 2016 έτσι και φέτος σημειώνονται χαμηλές πωλήσεις" όπως αναφέρει ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να προσέξει το καταναλωτικό κοινό σε ότι αφορά τον εφοδιασμό πετρελαίου ο κ. Ασμάτογλου επέστησε την προσοχή στο θέμα της χαμηλής τιμής .

"Την στιγμή που οι τιμές κυμαίνονται σε μια συγκεκριμένη κλίμακα, πως μπορούν ορισμένοι προμηθευτές να πωλούν φθηνότερα; Πριν φτάσει το πετρέλαιο στις εγκαταστάσεις του εμπόρου και από εμάς στο σπίτι σας, υπάρχει μια διαδικασία η οποία έχει ένα κόστος και αυτό αφορά τόσο το αυτοκίνητο που θα μεταφέρει το καύσιμο καθώς και τους εργάτες, όσο και το εμπορικόκέρδος", ενώ στη συνέχεια καταλήγει:

"Όταν η τιμή είναι χαμηλότερη, ο προμηθευτής αποσκοπεί κατά πάσα πιθανότητα στη κλοπή, είτε αυτή αφορά την ποσότητα που θα προμηθεύσει το εκάστοτε νοικοκυριό είτε στη φοροδιαφυγή του  ίδιου.

Σε ότι αφορά το "αντίπαλο δέος" του πετρελαίου, που δεν είναι άλλο από το φυσικό αέριο και τις «χαμηλές πτήσεις» με μόλις 5 λεπτά την κιλοβατώρα ο κ. Ασμάτογλου υπογράμμισε ότι δεν αποδίδει το ίδιο σε θέμα θέρμανσης, καθότι ο "μαύρος χρυσός" όπως ανέφερε ο ίδιο χαριτολογώντας μπορεί να κοστίζει παραπάνω, ωστόσο ζεσταίνει περισσότερο.  Επιπλέον έθιξε και τους οικονομικούς παράγοντες που καθιστούν την ζεστασιά του φυσικού αερίου ακριβότερη σε σχέση με εκείνη του πετρελαίου, δίνοντας έμφαση στο κόστος της εγκατάστασης το οποίο σύμφωνα με στοιχεία έχει "φρενάρει" τη διαδικασία μετατροπής από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών συνέστησε στους καταναλωτές να έχουν έναν συγκεκριμένο προμηθευτή πετρελαίου τον οποίο και να εμπιστεύονται ούτως ώστε να μην "πέφτουν" στην παγίδα της έρευνας αγοράς η οποία μπορεί και να κοστίσει πολύ ακριβά στο πορτοφόλι τους.