Με ανοιχτό το θέμα της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας θα ξανασυναντηθούν στα μέσα Νοεμβρίου υπουργείο Εργασίας και δανειστές, ενώ σε μια σειρά θέματα που αφορούν κυρίως στις εργασιακές σχέσεις οι δύο πλευρές είναι πλέον πολύ κοντά σε συμφωνία. 

Ειδικότερα στο θέμα των ΣΣΕ έγινε αναλυτική συζήτηση για επέκταση της αρχής της εύνοιας στο πνεύμα της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Στο επιχείρημα του ΔΝΤ ότι αυτό σημαίνει επαναφορά σε πρακτικές του παρελθόντος (προ μνημονίου) που εμποδίζουν την δίκαιη ανάπτυξη, το υπουργείο απάντησε πως "αυτά που λέμε προωθούν την δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη και δεν τέθηκε από την επιτροπή πως αυτά δεν συζητιούνται. Συζητιούνται και παρασυζητιούνται – το νόημα σήμερα (χθες) της συνάντησης είναι πως συζητάμε εκείνα τα κομμάτια που φαίνεται πως υπάρχει κοινή επαφή, τουλάχιστον με τους Ευρωπαίους".

Στα θέματα τώρα που οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία:

1.Αναδιάρθρωση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων. Η τύχη του υπουργικού βέτο (της διοικητικής έγκρισης που διατηρεί ο υπουργός) θα κριθεί από το Δικαστήριο της Ε.Ε. ωστόσο κερδίζει έδαφος η πρόταση (των Ευρωπαίων) για εργασία μειωμένου ωραρίου αντί ομαδικών απολύσεων. Η λογική είναι πως αν υπάρχει η ασφαλιστική δικλείδα της σύμφωνης γνώμης του συνδικάτου της επιχείρησης κι αν ο επιχειρηματίας αποδεικνύει πως η μείωση του μισθολογικού κόστους είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, τότε αντί να απολύει μαζικά να μπορεί να μειώνει το ωράριο των εργαζομένων που θα απέλυε. Το κράτος θα επιδοτεί (π.χ. μέσω του ΟΑΕΔ) τις ώρες εργασίας που χάνει ο εργαζόμενος, στη βάση της κεντρική λογικής της κυβέρνησης να επιδοτείται, όπου είναι αυτό δυνατό, η θέση εργασίας αντί η ανεργία.

2. Στη διεύρυνση των αιτιών απόλυσης των συνδικαλιστών για σπουδαίο λόγο κυρίως ποινικού χαρακτήρα. Σήμερα προβλέπεται απόλυση μόνον σε περίπτωση που ο συνδικαλιστής βιαιοπραγήσει.

3. Στο θέμα του λοκ άουτ όπου οι δύο πλευρές καταλήγουν στο να μην αρθεί η απαγόρευση αλλά να διευκρινιστεί πως ο εργοδότης δικαιούται να μην πληρώσει τους μη απεργούς εργαζόμενους εφόσον δεν μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους.

4. Στη διευκόλυνση της σύστασης επιχειρησιακών σωματείων με μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού συμμετοχής εργαζομένων σε αυτά (π.χ. από 20 σε 15 και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 20 εργαζόμενους 12 ή 10) ως αντίβαρο στις σημερινές "εργοδοτικές" Ενώσεις Προσώπων.