Πολύ πιο γρήγορα, από ότι προέβλεπαν οι μετεωρολόγοι, κινείται ο κυκλώνας που σχηματίστηκε νότια της Σικελίας στην Ιταλία. Μάλιστα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προειδοποιεί για κυκλώνα που πρόκειται να «σαρώσει» την Κρήτη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το βαρομετρικό χαμηλό με χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα (medicane) το απόγευμα της Κυριακής βρισκόταν νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.

Όπως προκύπτει από τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο κυκλώνας αυτός θα κινηθεί γρήγορα προς τα ανατολικά, και σύμφωνα με τα νέα στοιχεία αναμένεται να περάσει νότια της Κρήτης κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως δίνεται και στους 4 προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν, οι οποίοι δίνουν το προβλεπόμενο πεδίο ανέμων και βροχής σήμερα το πρωί και το απόγευμα.

Ο κυκλώνας, εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους (αναμένονται άνεμοι ισχυρότεροι των 100 km/h), θα συνοδεύεται και από ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν περιοχές της Κρήτης και με μικρότερη ένταση περιοχές της νότιας Πελοποννήσου. 

Ο ακριβής εντοπισμός των περιοχών που θα επηρεαστούν από τα ισχυρά φαινόμενα θα εξαρτηθεί από την ακριβή κίνηση του κυκλώνα μέσα στις επόμενες 24ώρες, οπότε θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση με νέα στοιχεία.

Την ίδια ώρα, το Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει εκδώσει προειδοποίηση προς τους χειριστές θαλάσσιων σκαφών, σημειώνοντας πως αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους έντονα.

Από την πλευρά του, το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ηρακλείου καλεί σε αυξημένη ετοιμότητα το προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό των υπηρεσιών για αντιμετώπιση πλημμυρικών και άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Επίσης, ενημερώνονται οι κάτοικοι προκειμένου να τεθεί σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών σε κάθε περιοχή.