0μόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας οι δύο κατηγορούμενοι  για την επίθεση στην Μαρφίν και τον εμπρησμό του βιβλιοπωλείου Ιανός.

Οι δικαστές αποτιμώντας τα αποδεικτικά στοιχεία κατέληξαν σε αθωωτική απόφαση για τον Θ. Σίψα και τον Π. Ανδρεάδη ή Αντρέεβ.

Υπέρ της απαλλαγής των κατηγορουμένων είχε ταχθεί νωρίτερα και η εισαγγελέας της έδρας.

Όπως τόνισε παρότι ήταν στην πορεία την επίμαχη ημέρα δεν υπάρχουν σοβαρές και ικανές ενδείξεις για να οδηγήσουν στην ενοχή του. Την ίδια απαλλακτική πρόταση είχε και για τον κατηγορούμενο για τον εμπρησμό του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Παύλο Ανδρεάδη ή Άντρεβ για τον οποίο επισημάνανε ότι δεν βρισκόταν ούτε καν στην πορεία την επίμαχη ημέρα.

Απολογούμενοι και οι δύο κατηγορούμενοι είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τις ποινικές πράξεις που τους έφεραν αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη.

Ο 34χρόνος Θόδωρης Σίψας απευθυνόμενος σε δικαστές και ενόρκους αρνήθηκε κάθε σχέση με τον φονικό εμπρησμό της τράπεζας Μαρφίν που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των τριών υπαλλήλων του υποκαταστήματος μεταξύ των οποίων η έγκυος Αγγελική Παπαθανοσούλου.

«Αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Δηλώνω αθώος. Έχω καταδικάσει την επίθεση στην τράπεζα Μαρφίν από το 2011. Ως άνθρωπος που αγωνίζεται για την ελευθερία δε θα μου επέτρεπα να κάνω αυτό για αυτό που κατηγορούμαι» είπε στην έναρξη της απολογίας του ο Θόδωρος Σίψας ασμαίνοντας, με εμφανή τη συγκινησιακή φόρτιση και προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα του.

Ο κατηγορούμενος, διανομέας τροφίμων, περιέγραψε στην απολογία του βήμα - βήμα το δρομολόγιο που ακολούθησε εκείνη την ημέρα από την στιγμή που άφησε την μοτοσικλέτα του στο Πεδίο του Άρεως μέχρι και την ώρα που προσήχθη από τους αστυνομικούς ενώ βρισκόταν στο πάρκο της οδού Ναυαρίνου στα Εξάρχεια.

"Ξεκίνησα από το Πεδίο του Άρεως όπου άφησα και την μοτοσικλέτα μου. Προχώρησα προς την οδό Πατησίων για να πάω στο Σύνταγμα. Σοκαρίστηκα με τον όγκο του κόσμου που υπήρχε εκείνη ημέρα(···) Όταν αντιλήφθηκα καπνούς στην οδό Σταδίου, σταμάτησα να δω τι συμβαίνει στην τράπεζα Μαρφίν. Κάποια στιγμή ανέβηκα στο πεζοδρόμιο. Άκουσα να φωνάζουν και να ζητάνε βοήθεια και να βγαίνουν πυκνοί καπνοί από το κτίριο.

Έβλεπα κόσμο με μπουκάλια νερού να προσπαθεί να σβήσει φωτιά και αργότερα άκουσα να πέφτουν δακρυγόνα. Και τότε επειδή κατάλαβα ότι θα έρθουν και θα πλησιάσουν τα ΜΑΤ κατέβηκα προς το πεζοδρόμιο και προχώρησα προς το Σύνταγμα» τόνισε ο κατηγορούμενος.

Ο 34χρόνος υποστήριξε πως εκείνη τη στιγμή σκέφτηκε πως θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπαλλήλους της τράπεζας Μαρφίν να βγουν ωστόσο, όπως τόνισε, δεν αντιλήφθηκε ότι κινδύνευε η ζωή τους.

Ο Θόδωρος Σίψας κατέληξε: «Όταν έλαβα γνώσεις για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζω ήταν το μεγαλύτερο σοκ της ζωής μου. Εγώ πήγα να βοηθήσω και τώρα με κατηγορούν για κάτι που δεν έχω πράξει και μάλιστα για ένα τόσο βαρύ έγκλημα».

Κάθε σχέση με την πορεία της 5ης Μαΐου 2011 αλλά και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν εκείνη την ημέρα αρνήθηκε στην απολογία του ο ηλεκτρολόγος Παύλος Ανδρεάδης ή Αντρέεβ, ο οποίος κατηγορείται για τον εμπρησμό του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ.

«Από πρώτη στιγμή αρνήθηκα την κατηγορία διότι δούλευα στον Διόνυσο εκείνη την ημέρα .Επειδή ήταν η γιορτή της μητέρας μου θυμάμαι κατά 90% τι έκανα» ανέφερε.

Πρόεδρος : Πώς η αστυνομία έφτασε σε εσάς;

Κατηγορούμενος: Αυτό δεν το ξέρω, η αστυνομία το ξέρει

Πρόεδρος: Ανήκετε σε κάποιο χώρο;

Κατηγορούμενος : Όχι σε κανένα. Έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα για τι κατηγορούμαι

«Συλλυπητήρια στους συγγενείς των δυο θυμάτων. Θα ήθελα να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι» ανάφερε, κλείνοντας την απολογία του, ο κατηγορούμενος.