Τη μεταφορά έως 2.000 προσφύγων στην Κρήτη, στις αρχές του 2017, συμφώνησαν σήμερα ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με τους αρμόδιους φορείς του νησιού, σε διευρυμένη συνάντηση.

Ο αριθμός των προσφύγων που θα μεταφερθούν στην Κρήτη δεν θα αυξηθεί, δεσμεύτηκε ο κ. Μουζάλας και η κατανομή τους θα γίνει αναλογικά σε όλους τους νομούς του νησιού.

Οι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν σε κενά διαμερίσματα και μικρά ξενοδοχεία, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκε ότι τουλάχιστον σε ποσοστό 80%-85% οι πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στην Κρήτη, θα είναι οικογένειες, οπότε με βάση τις εκτιμήσεις θα αναζητηθεί κατάλυμα για περίπου 550 οικογένειες.

Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, καθώς και οι δήμαρχοι Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, και Μινώα Πεδιάδας, Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν ξανά στα τέλη Νοεμβρίου στην Κρήτη, οπότε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την εγκατάσταση των προσφύγων στο νησί, ενώ οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα καταθέσουν μια πρώτη εικόνα των διαθέσιμων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων.