Επί ποδός πολέμου βρίσκονται εργαζόμενοι και συνταξιούχοι προγραμματίζοντας κινητοποιήσεις διαρκείας ενάντια στην οικονομική πολιτική λιτότητας που ακολουθεί καθ'υπόδειξη των δανειστών η κυβέρνηση .

Οι συνταξιούχοι πραγματοποιούν αύριο Παναττική συγκέντρωση στις 10:00. στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ενώ στη συνέχεια θα πορευτούν στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να επιστρέψουν τις επαίσχυντες, όπως σημειώνουν, επιστολές του υπουργού Εργασίας Γ.Κατρούγκαλου.

Στην αυριανή κινητοποίηση των συνταξιούχων συμμετέχουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ.

«Μαχαίρι» στις επικουρικές 

Οι επικουρικές συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 82%, οι κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 45%. Παρελθόν αποτελούν πλέον τα δώρα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Στα παραπάνω προστίθενται οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στην Υγεία, στα Φάρμακα, στις εξετάσεις.

Όσον αφορά την καταβολή των επικουρικών συντάξεων του Νοέμβρη από το ΕΤΕΑ, οι 250.000 συνταξιούχοι, που ήδη υπέστησαν μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, θα έρθουν αντιμέτωποι και με την παρακράτηση των αναδρομικών, καθώς οι μειώσεις έχουν αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Ιούνη.

Οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι η μεσοσταθμική μείωση στις επικουρικές ανέρχεται στο 20%, όμως σε ορισμένα ταμεία και ομάδες συνταξιούχων το «τσεκούρωμα» έφτασε και ξεπέρασε το 50%.

Επίσης η αναδρομική παρακράτηση δεν θα ξεπερνά κάθε μήνα το 10% της επικουρικής σύνταξης, κάτι που σημαίνει ότι όσοι είδαν μεγάλες περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις θα έχουν παρακρατήσεις αναδρομικών για περίπου 8 με 10 δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη παρακράτηση έχει οριστεί στο ποσό των 50 ευρώ, επομένως σε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η περικοπή στην επικουρική σύνταξη του συνταξιούχου ήταν μεγάλη και το τελικό ποσό που απομένει είναι λίγο πάνω από 50 ευρώ, ο συνταξιούχος θα λαμβάνει μόλις λίγα ευρώ στο λογαριασμό του μέχρι να ολοκληρωθεί η παρακράτηση...

Επί ποδός και η ΓΣΕΕ 

Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 8 Δεκεμβρίου, ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, που ενδεχομένως να λάβει μορφή γενικής απεργίας. Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι «ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, δεν έμεινε και δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στις πολιτικές που καταστρέφουν κοινωνία και οικονομία. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να σταματήσουν, η άγρια λιτότητα, οι φοροεπιδρομές, οι κοινωνικές περικοπές, η καταστροφή κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος».