Συνεχίζουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο οι Τούρκοι τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα.

Ειδικότερα, σήμερα, η Αθήνα απάντησε με το υποβρύχιο Παπανικολής και τη πυραυλάκατο Καβαλούδης τα οποία έπλευσαν προς το Καστελόριζο.

Είχαν προηγηθεί 15 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Τα τουρκικά μαχητικά, πέντε από τα οποία πετούσαν σε σχηματισμούς και δύο μεμονωμένα, προέβησαν επίσης σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τα αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένα, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία αποφάσισε να προμηθευτεί ακόμη  24 μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-35. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ισίκ γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έλαβε εντολή να προμηθευτεί τα 24 αμερικανικά αεροσκάφη της Lockheed Martin έως το 2018, πληροφορία η οποία διασταυρώνεται τόσο από την αμερικανική πλευρά όσο και από τη μόνιμη δομή της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η Τουρκία συμμετέχει από την αρχή στο πρόγραμμα (Joint Strike Fighter) που, μεταξύ άλλων, θα οδηγήσει στην αντικατάσταση των περισσοτέρων από τα αεροσκάφη τρίτης γενιάς.

Ο εκπεφρασμένος τουρκικός στόχος είναι η προμήθεια 100 και πλέον F-35 με σκοπό την αντικατάσταση του στόλου των F-16. Στην αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας (η οποία αποτελεί ήδη συμπαραγωγό) υπάρχει η φιλοδοξία ότι έως το 2023 θα υφίσταται η δυνατότητα για ανάπτυξη και ενός αμιγώς τουρκικού μαχητικού.