Με όρους μαφίας λειτουργούσε η σπείρα των ληστών των επωνύμων, που κρύβονται πίσω απο δύο εγκληματικές οργανώσεις ληστειών και διαρρήξεων. Τα μέλη της σπείρας, δήλωαν άνεργοι, ενώ ζούσαν μέσα σε βίλες και κυκλοφορούσαν με Ferrari και Porche.

Στο σπίτι ενός εκ των εγκεφάλων της σπείρας, οι αστυνομικοί βρήκαν δέκα βιβλιάρια με καταθέσεις. Όπως εκτιμούν στην ΕΛ.ΑΣ, η σπείρα των ληστών των επωνύμων και οι υποομάδες τους κρύβονται πίσω απο το 60% των ληστειών σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Κατά την διάρκεια των ερευνών οι αστυνομικοί φέρονται να έχουν εντοπίσει χρυσές λίρες, δεκάδες κιλά χρυσού και 1 εκατομμύριο ευρώ μέσα σε ντουλάπες, φωταγωγούς, ακόμη και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους κάτω απο πλακάκια μπάνιου!

Τα αρχηγικά μέλη της Μαφίας των Ρομά, έχουν σπίτια σε όλη την χώρα, η αξία των οποίων ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Από τις ληστείες και διαρρήξεις το 60% κατέληγε σε αυτούς και το 40% στα μέλη. Εάν ένα απο τα μέλη συλλαμβάνονταν, δεν «έσπαγε» ποτέ, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να δώσει την παραμικρή πληροφορία. Εκτός των άλλων, οι αρχηγοί αναλάμβαναν να του παρέχουν νομική στήριξη για να διατηρούν την «ομερτά».

Τα κωδικά ονόματα των αρχηγών

Τρεις από τους αρχηγούς της Μαφίας των Ρομά είχαν συγκεκριμένα ονόματα κατά την διάρκεια των τηλεφωνικών επαφών τους με τα μέλη για λόγους προστασίας. Ήταν ο Εισαγγελέας, ο Ράμπο και ο Μπίλιας, όλοι τους άεργοι και πάμπλουτοι... Το μεγαλύτερο μέρος από τα κλοπιμαία, μετατρέπονταν σε τούβλα χρυσού, ενώ στην σπείρα συμμετείχαν ακόμη και ειδικοί εκτιμητές χρυσού και πολύτιμων λίθων, όπως διαμάντια και ρουμπίνια! Τα τηλέφωνα των αρχηγικών μελών της σπείρας που έδινε και τις κατευθυντήριες γραμμές παρακολουθούνταν εδώ και μήνες.

Η εμπλοκή των αστυνομικών

Μετά τις συλλήψεις των 30 πρώτων στελεχών των εγκληματικών οργανώσεων, ενημερώθηκε και το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ για τυχόν εμπλοκή αστυνομικών στην υπόθεση, οι οποίοι φέρονται να είχαν επικοινωνία με αρχηγικά μέλη της οργάνωσης οι οποίοι τους «έδιναν» τα ονόματα άλλων διαρρηκτών και ληστών για να έχουν ασυλία. Η υπόθεση ξεκίνησε να διερευνάται πριν από έναν χρόνο από τμήμα το τμήμα ασφαλείας Αμαρουσίου, στην συνέχεια τουλάχιστον 600 αστυνομικοί σε όλη την χώρα αναζητούσαν ίχνη της δράσης τους, για να φτάσουμε στο πρωί της Τρίτης, όταν συμμετείχαν στην επιχείρηση 1.000 πάνοπλοι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Ο χάρτης των ληστειών

Η μαφία των Ρομά δρούσε σε Αθήνα, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Αλεξανδρούπολη ακόμη και στην Κρήτη. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί τουλάχιστον 200 κλοπές και διαρρήξεις από σπίτια και επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων είχαν χρηματοκιβώτιο. Φρόντισαν οι μπάζες που έκαναν να μην πέφτουν κάτω από 300.000 ευρώ, ενώ διερευνάται ποια άτομα προσέγγιζαν για να τους δίνουν πληροφορίες για την κάθε εισβολή σε σπίτι.

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ

Οι αστυνομικοί αναζητούν ένα ακόμη άτομο με αρχηγικό ρόλο στην υπόθεση. Πρόκειται για έναν άνδρα που έχει απασχολήσει με παρόμοιες έκνομες ενέργειες δεκάδες φορές την αστυνομία