Κρατούμενοι  στο πλαίσιο της ποινικής  διαδικασίας στο πλαίσιο της οποίας θα  εξεταστεί από τους Έλληνες δικαστές το αίτημα έκδοσής τους ,παραμένουν  οι 8 Τούρκοι  αξιωματικοί, οι οποίοι είχαν φτάσει στη χώρα μας  το περασμένο καλοκαίρι αιτούμενοι άσυλο.

Μετά την κοινοποίηση της απόφασης της πρωτοβάθμιας επιτροπής ασύλου να αφήσει ελεύθερους τους οκτώ Τούρκους άρχισαν οι διαδικασίες για την σύλληψη τους βάση του αιτήματος έκδοσης που έχουν υποβάλλει οι Τουρκικές αρχές. 

Έτσι αμέσως ξεκίνησαν οι ποινικές διαδικασίες παρά το γεγονός πως ακόμα οι Τουρκικές αρχές δεν έχουν απαντήσει στα διευκρινιστικά ερωτήματα που τους τέθηκαν σχετικά με το αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Συγκεκριμένα οι Τουρκικές αρχές ζητούν την έκδοση των οκτώ για τα αδικήματα της απόπειρας κατάλυσης Συντάγματος, της απόπειρας κατάλυσης Κοινοβουλίου, της απόπειρας κατά της ζωής του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και της αρπαγής διά της βίας ελικοπτέρου. 

Ο δικηγόρος τους Χρίστος Μυλωνόπουλος τονίζει πως ως προς τα δυο πρώτα αδικήματα το αίτημα των Τουρκικών αρχών είναι απαράδεκτο καθώς εκλείπει το στοιχείο του διπλού αξιόποινου.

Επίσης, οι συνήγοροι των οκτώ έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στην έκδοση τους επικαλούμενοι πως δε θε τύχουν δίκαιης δίκης αλλά και τις εξαγγελίες για την επιβολή θανατικής ποινής ενώ τονίζουν πως δεν έχει μεταφραστεί ακόμα το ένταλμα σύλληψης

Σύμφωνα με τον κ.Μυλωνόπουλο «ξεκινά μια διαδικασία ενώ γνωρίζουμε ότι στην Τουρκία είναι αποκλεισμένη η διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης και οι Τούρκοι τους επιφυλάσσουν μια απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ενώ έχει εξαγγελθεί από επίσημα χείλη η επαναφορά της θανατικής ποινής».