Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινάει σε τρεις μήνες την λειτουργία του το νέο Υπερταμείο ΕΦΚΑ έχοντας χρεωθεί ένα έλλειμμα που υπολογίζεται από 2 έως 2,7 δισ. ευρώ.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως για να μπορέσουν οι ασφαλιστικοί φορείς να εξοφλήσουν πλήρως όλες τις υποχρεώσεις προς τους υποψήφιους συνταξιούχους απαιτούνται 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην καλύτερη περίπτωση το σύστημα θα χρειαζόταν περί τα 2,8 δισεκατομμύρια για να εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση και η καθυστέρηση να πέσει στον έναν χρόνο με 15 μήνες από 2,5 ή και 3,5 χρόνια που απαιτούνται σε ορισμένες περιπτώσεις. Στη χειρότερη μοίρα είναι όσοι ανοίγουν την πόρτα της εξόδου με διαδοχική ασφάλιση, καθώς η επικοινωνία μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων βρίσκεται ακόμη στην εποχή του... αραμπά κι αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση.

Με αυτά τα δεδομένα η βιωσιμότητα και του νέου ασφαλιστικού νόμου θα δοκιμαστούν σοβαρά από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΕΦΚΑ κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το μεγάλο στοίχημα για το Ασφαλιστικό θα κριθεί την διετία 2017-2018.  

Πιέσεις και για τον Εθνικό Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) 

Δεν είναι τυχαίο ότι η υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των δανειστών, οι οποίοι έχουν διαπιστώσει όχι καθυστερήσεις στην έκδοση μιας σειράς από σημαντικές υπουργικές αποφάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά υπενθυμίζουν και το οικονομικό σκέλος (έσοδα) απειλώντας ευθέως την λεγόμενη "προσωπική διαφορά" που διατήρησε τις συντάξεις των παλαιών ασφαλισμένων στα προηγούμενα επίπεδα.

Έως το τέλος του 2016 απομένουν κάτι λιγότερο από δύο μήνες και οι δανειστές, από την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα, έχουν ζητήσει την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2017, τις αλλαγές στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ αλλά και την ένταξη των ταμείων πρόνοιας στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, που θα μετονομαστεί σε ΕΤΕΑΕΠ.