Project Arta: Οι νέοι οδικοί άξονες θα πρέπει να οδηγούν στην Άρτα

Project Arta: Οι νέοι οδικοί άξονες θα πρέπει να οδηγούν στην Άρτα

Η μεγάλη ευκαιρία να μπει η Άρτα στο επίκεντρο του αναπτυξιακού χάρτη της χώρας, ειδικά τώρα που ολοκληρώνονται οι εθνικοί οδικοί άξονες που θα συνδέουν το νομό με τα μεγάλα αστικά κέντρα επισημάνθηκε στην πρώτη εκδήλωση του Project ARTA με θέμα την επιχειρηματικότητα.
 
Στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Αρτινός δημοσιογράφος Γιώργος Ευθυμίου, λίγα μέτρα από το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας, δώδεκα νέες και νέοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και νέοι επιστήμονες του νομού, σε μια συγκροτημένη Round table συζήτηση παρουσίασαν τις επιχειρήσεις και το έργο τους και απέδειξαν ότι η Άρτα όχι μόνο έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν επίσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πως μπορούν να λυθούν, στη σχέση τους με το κράτος και την αυτοδιοίκηση, αλλά και στην απουσία υποδομών που χρειάζεται να προχωρήσουν άμεσα. Άκρως ενδιαφέροντα ήταν τα όσα είπαν για τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που εφαρμόζουν, για τις εξαγωγικές δραστηριότητες που ανταγωνίζονται μεγάλες πολυεθνικές, για επιχειρηματικές συνεργασίες και συνέργειες που μπορούν να γίνουν πράξη, για νέες ιδέες, για τομείς που δεν έχουν καλυφθεί ακόμη αλλά και για την ανάγκη να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις και τα τοπικά προϊόντα.

Πρωτοπόροι στον τομέα τους

Ενδεικτική ήταν η τοποθετήση του Νίκου Παπαγιάννη, ιδιοκτήτη της ΒΙΚΗ Α.Ε., μιας από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος στην Ελλάδα, που αναφέρθηκε στην πρωτοπορία της επιχείρησής του με το λεγόμενο «πράσινο κρέας» και το κρέας εμπλουτισμένο με Ω3, (το 40% του χοιρινού κρέατος πανελληνίως παράγεται εκεί, με αποτέλεσμα οι τιμές του να διαμορφώνονται στην περιοχή) και η οποία έχει επεκταθεί και στις τροφές ζώων συντροφιάς αλλά και στην παραγωγή χαβιαριού από οξύρυγχο.

Εντύπωση προκάλεσαν τα όσα παρουσίασε και ο επιχειρηματίας Χρήστος Κολιός, της ομώνυμης εξαγωγικής εταιρίας φρούτων, που δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού από την Κίνα μέχρι τον Καναδά. «Ο ορυκτός πλούτος της Άρτας είναι πάνω και όχι κάτω από το υπέδαφος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κολιός, του οποίου η επιχείρηση έχει προχωρήσει ακόμη και στη συσκευασία με ένα φρούτο (κυρίως ακτινίδια) μαζί με σερβίτσιο που στις περισσότερες ξένες χώρες καταναλώνεται ως πρόγευμα στους χώρους εργασίας.

Στις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού, αναφέρθηκαν ο Βαγγέλης Σταμάτης ιδιοκτήτης του πέντε αστέρων resort hotel «Ορίζοντες Τζουμέρκων», ο οποίος ρίσκαρε σε μια δύσκολη περιοχή της ορεινής Άρτας αλλά δικαιώθηκε και ο Γιάννης Παπαηλίας, του εστιατορίου -καφέ «Πρωτομάστορας» στο ιστορικό Γεφύρι της Άρτας, που αμφότεροι έχουν βάλει ψηλά τον πήχη της εστίασης και της φιλοξενίας. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο