Ράβδοι χρυσού και ασημιού, ακριβά αυτοκίνητα, πολυτελή σπίτια και πολλά εκατομμύρια ευρώ συνέθεταν το παζλ της χλιδάτης ζωής των μελών της μαφίας των Ρομά που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. Στην σπείρα εμπλέκονται 3 τρεις αστυνομικοί, επτά ακόμη ελέγχονται ενώ ενεργό ρόλο είχε ένας σελέμπριτυ και ένας κοσμηματοπώλης του Κολωνακίου.

Την αποδόμηση της μαφίας των Ρομά, που είχαν στο ενεργητικό τους περισσότερες απο 250 κλοπές και διαρρήξεις με αδυναμία στα σπίτια επωνύμων και επιχειρηματιώ, κατάφερε ύστερα από οργανωμένη επιχείρηση η ΕΛ.ΑΣ. Συνελήφθησαν 41 άτομα ηλικίας απο 19 έως 66 ετών και λειτουργούσε με την μέθοδο της Σικελιανής Μαφίας.

Όπως είπε ο διευθυντής της ασφάλειας  Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, «Ήταν διαρθρωμένες σε δομικό  μοντέλο μαφίας οικογενειακού σχήματος, λειτουργούσαν  βάση σχεδιασμού, που προέβλεπαι αυτοτελή και αυτόνομη δράση. Διέθεταν επιμέρους βραχίονες που κάλυπταν το πλέγμα της δράσης τους, απο την πληροφοριακή υποστήριξη και τα προπαρασκευαστικά στάδια μέχρι τον τρόπο διάθεσης των κλοπιμαίων και τη νομιμοποίηση των παράνομων κερδών».

Το πρωί της Τρίτης και μετά απο έρευνες ενός χρόνου, πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε όλη την χώρα, με την συμμετοχή της αντιτρομοκρατικής, της ασφάλειας, των ΤΕΕΜ και της αμέσου δράσεως. Συμμετείχαν 1.000 αστυνομικοί, 37 δικαστικοί λειτουργοί και εντοπίστηκαν 600.000 ευρώ, 120 κιλά ασήμι, 60 πολυτελή αυτοκίνητα, ράβδοι και φύλλα χρυσού. Τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν γάντια και αυτοσχέδιες κουκούλες για να μην εντοπίζονται δακτυλικά αποτυπώματα και γεννετικό υλικό, ενώ επικοινωνούσαν με συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, που ήταν ενεργοποιημένες σε άλλα άτομα και συνομιλούσαν με κωδικούς.

Στη σπείρα εμπλέκονται και 3 αστυνομικοί ενώ ελέγχεται ο ρόλος ακόμη 7. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών είναι αστυνομικός διευθυντής ο οποίος φέρεται να είχε απευθείας συνομιλία με έναν εκ των αρχηγών.  Τα μέλη της σπείρας μιλούσαν με κωδικά ονόματα, όπως ο Σατανάς, ο Μαλλιάς, ο ψηλός, ο Μαραντόνα και ο Ράμπο. Η δράση τους υπολογίζεται σε τουλάχιστον 20 χρόνια.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας σελέμπριτυ, γνώριμος των κοσμικών σαλονιών ο οποίος διοχετευε στην αγορά τα κλοπιμαία. Σε πολλούς ενδιαφερόμενους μάλιστα έστελνε τα κοσμήματα με φωτογραφέις μέσω...viber! Ένα ακόμη άτομο το όνομα του οποίου φιγουράρει στις 162 σελίδες της δικογραφίας, είναι γνωστός κοσμηματοπώλης του Κολωνακίου, ο οποίος εμπορευόταν τα κλοπιμαία σε πολύ οικονομικές τιμές. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό ακόμη 48 εμπλεκόμενων