«Διασπαστική κίνηση» χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων την πρωτοβουλία ανώτατων δικαστικών λειτουργών να προχωρήσουν  στην ίδρυση νέας δικαστικής ένωσης με την επωνυμία «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων».

Η κίνηση αυτή, που έχει ήδη δρομολογηθεί με την υποβολή σχετικής αίτησης στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας,  φαίνεται πως έρχεται να αναταράξει για μία ακόμα φορά τα ήδη ταραγμένα νερά της Δικαιοσύνης. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό ρόλο στην πρωτοβουλία αυτή λέγεται ότι έχει διαδραματίσει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία επί χρόνια υπήρξε εκλεγμένη από τους συναδέλφους της Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Επιπλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες  μέσω αυτής της κίνησης επιχειρείται να ξαναμπεί στο τραπέζι το  ζήτημα της αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών, ώστε από το 67ο έτος που αποχωρούν σήμερα να  φεύγουν στα 70 χρόνια.

Όπως είναι γνωστό, το θέμα αυτό είχε ξανασυζητηθεί και είχε προκαλέσει την αντίδραση του συνόλου των δικαστικών ενώσεων , που μόλις έμαθα ότι συζητείται ζήτημα νομοθετικής ρύθμισης , πέραν του Συντάγματος  έσπευσαν να  υπενθυμίσουν προς πάσα κατεύθυνση το αυτονόητο συνταγματικό όριο.

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ίδρυσης νέας Δικαστικής Ένωσης έχει ονοματεπώνυμο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δισέλιδη ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων . Και προσθέτουν πως «  είναι απογοητευτικό, συνάδελφοι που καταξιώθηκαν και αναδείχθηκαν μέσα από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να πρωτοστατούν τώρα στην διάσπασή της. Η διάσπαση και ο κατακερματισμός αδυνατίζει τις θέσεις μας, πλήττει τα κοινά συμφέροντα, βλάπτει τη συλλογική προσπάθεια. Η ιστορική πείρα κατέδειξε ότι τέτοιες απόπειρες, που δεν έχουν ουσιαστική βάση αλλά στηρίζονται σε προσδοκίες επίτευξης προσωπικών επιδιώξεων, είναι θνησιγενείς. Η νέα Ένωση θα αδρανοποιηθεί σύντομα, όταν εκλείψει η πραγματική αιτία που την δημιούργησε. Θα αφήσει όμως πληγές που θα είναι δύσκολο να επουλωθούν».

«Την 1η Νοεμβρίου 2016,όπως λένε αναδεικνύοντας  τη σοβαρότητα του  ζητήματος που  εγείρει για το δικαστικό  σώμα η κίνηση αυτή των συναδέλφων τους,  κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών αίτηση για σύσταση νέας δικαστικής ένωσης με την επωνυμία «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων». Οι πρωτοβουλίες και η συλλογή υπογραφών ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα. Η επιλογή του χρόνου δεν ήταν τυχαία. Επιλέχτηκε εκείνη η στιγμή που η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων βγήκε από μια μακρόχρονη περίοδο απομόνωσης, χαράζοντας μια νέα ανεξάρτητη πορεία, διατυπώνοντας τις θέσεις της με τόλμη και παρρησία και με μοναδικό γνώμονα την πραγματική υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών της και της Δικαιοσύνης»

Ωστόσο, σπεύδουν να διευκρινίσουν πως  οι καταστατικοί σκοποί της Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων είναι ακριβώς ίδιοι με τους σκοπούς της δικής μας Ένωσης. «Οι ανώτεροι και ανώτατοι Δικαστές – σημειώνουν χαρακτηριστικά -  υπερεκπροσωπούνται στο ΔΣ της Ένωσης, καθώς 7 από τα 15 μέλη του ανήκουν σ’ αυτούς. Μάλιστα βρίσκονται στις πιο κρίσιμες θέσεις του Προεδρείου (θέση Α’ Αντιπροέδρου, Β’ Αντιπροέδρου, Γενικού Γραμματέα). Ποιος είναι τότε ο λόγος δημιουργίας μιας νέας Ένωσης; Ποια είναι τα αιτήματά τους που δεν ικανοποίησε ή δεν προώθησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων; Είναι αλήθεια ότι δεν συναινέσαμε και αντιδράσαμε έντονα όταν τέθηκε σε δημόσια συζήτηση το αντισυνταγματικό αίτημα αύξησης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών. Αντιδράσαμε επίσης όταν παρουσιάστηκε ως κυβερνητική σκέψη η χορήγηση ειδικού επιδόματος σε ανώτερους και ανώτατους δικαστές με ταυτόχρονη μισθολογική υποβάθμιση των δικαστών του πρώτου βαθμού, που θα διευρύνει τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δικαστών διαφορετικών βαθμίδων σε πλήρη αντίθεση με αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος. Στις θέσεις μας αυτές θα μείνουμε αμετακίνητοι. Είναι απαίτηση όχι μόνο των πρωτοβάθμιων δικαστών, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανώτερων και ανώτατων δικαστών. Των Δικαστών συνολικά που δεν μπαίνουν στη λογική να ορθώσουν τείχη μεταξύ μας· να δημιουργήσουν δύο κατηγορίες συναδέλφων· να διχάσουν. Των Δικαστών επίσης εκείνων που αντιλαμβάνονται ότι η προώθηση των συμφερόντων μας έχει ένα απαράβατο και αξεπέραστο όριο, τη Συνταγματική νομιμότητα.  Άλλωστε από συστάσεως της Ένωσής μας ουδέποτε υπήρξε αίτημα αυτής, ούτε πρόθεση της Πολιτείας δημιουργίας Δικαστών δύο ταχυτήτων. Γιατί άραγε θα έπρεπε τώρα να υπάρξει διαφοροποίηση»; 

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στέκεται επικριτικά απέναντι στην νέα Ένωση που πάει να δημιουργηθεί και  ζητούν, όπως λένε , «από όλους τους συναδέλφους να σταθούν επικριτικά απέναντι σε τέτοιου είδους διασπαστικές κινήσεις. Να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους στον διχασμό που επιχειρείται. Όσοι αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στη νέα αυτή Ένωση ας αναλογιστούν άλλη μια φορά τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η πράξη τους στην ενότητα του Δικαστικού Σώματος. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι πάντα ανοιχτή στη συζήτηση όλων των προβλημάτων που απασχολούν τους συναδέλφους εφόσον η λύση τους βρίσκεται εντός των Συνταγματικών πλαισίων και δεν είναι διχαστική. Συνεχίζουμε την πορεία μας έχοντας την πεποίθηση ότι στηριζόμαστε από την συντριπτική πλειοψηφία των Δικαστών και Εισαγγελέων της Χώρας!»