Κλιμάκιο ελέγχων για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου ενεργοποιείται σε μόνιμη βάση με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς και εξειδικευμένων στελεχών της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων, όπως αποφασίστηκε σε Πανθεσσαλική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
«Στόχος μας πρέπει να είναι η εξεύρεση βιώσιμων λύσεων λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις επικίνδυνες ισορροπίες των αδικημάτων που δημιουργούνται απ’ το παραεμπόριο», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει τις δυσκολίες που δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες.

«Παρά τις εγγενείς δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί, εμείς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας βάζουμε τα δυνατά μας ώστε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της μάστιγας - διότι περί μάστιγας πρόκειται - του παραεμπορίου. Βασιζόμαστε στην προθυμία και την καλή θέληση του υπάρχοντος προσωπικού και όλοι μαζί είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων στη σύσκεψη ήταν ότι ο εμπορικός κόσμος, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λόγω του παράνομου εμπορίου και αυτό είναι πλέον γεγονός. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει πάρει εκτεταμένες διαστάσεις με αποτέλεσμα να απειλείται την ομαλή λειτουργία της αγοράς και η βιωσιμότητα των νομίμων επιχειρήσεων. Το διαπιστούμενο έλλειμμα εξαιτίας του μεγεθυνόμενου παραεμπορίου ζημιώνει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές με ανάλογη ζημία στην Εθνική μας Οικονομία. Καταστήματα κλείνουν και πλήττεται ευθέως η ανταγωνιστικότητα, ενώ ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση. Παράλληλα το παράνομο υπαίθριο εμπόριο, πλανόδιο και στάσιμο, προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στην γενική εικόνα των πόλεων, στην ομαλή λειτουργία του στεγασμένου εμπορίου, στις λαϊκές αγορές και στους κατόχους νόμιμης αδείας υπαίθριους πωλητές.