Τον...ιερομόναχο του Αγίου Όρους που είχε την δυνατότητα να διασφαλίσει συνεργασία μεταξύ των μονών και επιχειρηματιών προσποιούνταν ένας 37χρονος μέλος σπείρας που δρούσε από τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο 37χρονος μαζί με μια 42χρονη που παρίστανε την εκπρόσωπο της ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία, κατάφερε να εξαπατήσει 10 επιχειρηματίες και να τους αποσπάσει τουλάχιστον 15.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι δύο συλληφθέντες μαζί με ακόμη έναν συνεργό τους, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα που εξαπατούσε επιτηδευματίες, αγρότες και άλλους ιδιώτες τους οποίους αφού προσέγγιζαν με το πρόσχημα ότι είχαν την δυνατότητα είτε να τους διασφαλίσουν επαγγελματική συνεργασία με Μονές του Αγίου Όρους είτε να μεσολαβήσουν για την ένταξη τους σε προγράμματα Ε.Σ.Π.Α., τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά.

Για να γίνουν ακόμη πιο πειστικοί και προκειμένου να πείσουν τα υποψήφια θύματά για την φερεγγυότητα τους, ο 37χρονος εμφανιζόταν ως Ιερομόναχος του Αγίου Όρους, ενώ η 42χρονη ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Η συμμετοχή των υπόλοιπων δραστών περιορίζονταν στην αποδοχή, σε τραπεζικούς λογαριασμούς, των χρηματικών ποσών που αποκόμιζαν.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί δέκα  περιπτώσεις εξαπάτησης, που έχουν διαπραχθεί με την παραπάνω μεθοδολογία, με το χρηματικό όφελος για τους δράστες να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.