«Η διδασκαλία δεν είναι θεωρία, η διδασκαλία είναι αγάπη, είναι πράξεις» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο βράβευσης μαθητών από τον Δενδροπόταμο.

Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση στο αστυνομικό μέγαρο της συμπρωτεύουσας, ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στα παιδιά προτρέποντας τα να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους προς όφελος των συνανθρώπων τους και όχι μόνο για τον εαυτό τους.

Συμβουλεύοντας τα παιδιά που διακρίθηκαν, τους έδωσε μια συμβουλή, στέλνοντας και ένα μήνυμα γενικότερο, την ανάγκη στην δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα, να ενωθούν τα ταλέντα και οι δυνάμεις για ένα κοινό σκοπό.

«Αυτά είναι χαρίσματα, τάλεντα. Να τα αυξήσουν τα παιδιά όσο γίνεται περισσότερο. Αλλά να μη μας ακολουθήσουν εμάς, τους παλαιότερους. Γιατί κι εμείς είχαμε τάλαντα και τα αυξήσαμε. Αλλά τα χρησιμοποιούμε για τον εαυτό μας. Αυτή είναι η τραγωδία της εποχής μας» είπε ο κ. Ιερώνυμος και πρόσθεσε:

«Παραδείγματα τέτοια πόσα θέλετε; Από τη ζωή των κληρικών μας, των αρχιερέων, των πολιτικών μας, των κυβερνώντων μας. Εσείς παιδιά να αυξήσετε τα τάλεντα, όσο μπορείτε περισσότερο, όπως όλα τα παιδιά και να σκέπτεστε ότι αυτά τα τάλαντα θα είναι για τη χρήση όλων των ανθρώπων».

«Καλά κάνουν οι πολιτικοί μας και κάνουν συσκέψεις, καλά κάνουν τα πολιτικά μας πρόσωπα που κάνουν διαβουλεύσεις, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να διευκολύνουν τον τόπο για να περάσουμε στην απέναντι όχθη του ποταμού. Αν όμως δεν στραφούμε μέσα μας, εάν δε δούμε εμείς τον εαυτό μας, εάν δεν δούμε εμείς τις ανάγκες μας και εάν εμείς δε γίνουμε μια προσπάθεια, όλοι μαζί, να ενώσουμε τα ταλέντα μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, δεν σημαίνει (κάτι) αν ένας είναι ξανθός, αν άλλος είναι μελαχρινός, αν άλλος έχει αυτή την καταγωγή και την άλλη καταγωγή» είπε ο κ. Ιερώνυμος και ανέφερε ότι «σημασία έχει ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση δύσκολη. Και πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, τα ταλέντα που γίνονται, παρουσιάζονται και αυξάνονται να είναι στην υπηρεσία των συνανθρώπων».

Παράλληλα, ανέφερε, ότι ο Χριστός απάντησε στους μαθητές του, που ζήτησαν «όταν γίνει Βασιλιάς» να τους τοποθετήσει δεξιά και αριστερά του, ότι «αυτά δεν είναι για αυτούς που ακολουθούν το δικό μας το δρόμο, αυτά είναι για αυτούς που επιθυμούν δύναμη και εξουσία». «Δεν είναι κακό, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Σκοπός μας είναι να αντιγράψουμε το Χριστό» πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος και υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να νοιαζόμαστε τους συνανθρώπους μας, κατέληξε: «Με αυτή τη σκέψη εάν πορευτούμε με αυτή τη θέληση εάν αγωνιστούμε, υπάρχει ελπίδα να σταθούμε στα πόδια μας».