Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων τάχθηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου , τονίζοντας ότι «θέλουμε να είμαστε έτοιμοι με μία συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου, στο Eurogroup»

Miλώντας στην ΕΡΤ, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως οι θεσμοί δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους στο θέμα αυτό. Έχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια μας είπε η κ Αχτσιόγλου, το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και τόνισε πως η γραμμή άμυνάς μας είναι να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις .

Για τα κατώτατο μισθό ανέφερε πως υπάρχουν συναινέσεις στο εσωτερικό της χώρας ενώ σύμφωνα με την υπουργό, το ΔΝΤ μιλάει για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων,  Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεσμεύονται από μία σειρά κανόνων και δεσμεύουν και τα όργανα.για την μαύρη εργασία δήλωσε ότι θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι κατά της αδήλωτης εργασίας.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της σωστής εφαρμογής του συνδικαλιστικού νόμου δηλώνοντας ότι πρέπει «να κινηθούμε στη γραμμή των εθνικών κοινωνικών εταίρων για εξορθολογισμό. Δεν θα κόψουμε κάτι από τα προνόμια, θα κοιτάξουμε τη σωστή εφαρμογή, μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο χρήσης των αδειών και τις εκλογές. Οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να σέβεται την αυτονομία, τη συνδικαλιστική ελευθερία, είναι συνταγματικό δικαίωμα».

Δεν τέθηκε το θέμα των τριετιών στην διαπραγμάτευση ,καθότι όπως υποστήριξε η χώρας έχει πολύ χαμηλό κατώτατο μισθό και βοηθούν οι τριετίες για την εξέλιξη του μισθού, ενώ σε ότι αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας επισήμανε πως θα ανοίξουν 80000 θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ .