current views are: 5

14 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση07:44

Τεράστιας στρατηγικής σημασίας η βάση της Σούδας (Βίντεο – φωτό)

Πολλαπλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων θεωρείται η ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, για αυτό αποτελεί σημαντικό «σύμμαχο» των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Αμερικής, στην Ελλάδα.

Δημοσίευση 07:44’

Πολλαπλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων θεωρείται η ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, για αυτό αποτελεί σημαντικό «σύμμαχο» των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Αμερικής, στην Ελλάδα.

Πολλαπλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων θεωρείται η ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, για αυτό αποτελεί σημαντικό «σύμμαχο» των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Αμερικής, στην Ελλάδα. Η βάση της Σούδας, σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε από το Ινστιτούτο Λέξινγκτον περιγράφεται αναλυτικά η δραστηριότητα που αναπτύσσεται στη βάση, με ιδιαίτερη μνεία στις δυνατότητες για δοκιμές πυραύλων, αλλά και «πειραματικών» εκτοξεύσεων στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Παράλληλα γίνεται φύλαξη πυρομαχικών.

Κάθε φορά που οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, αποφασίζουν την πολεμική εμπλοκή τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ανακύπτει θέμα «διευκόλυνσης» των στρατευμάτων στη Βάση της Σούδας.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Πάνος Καμμένος, με τη χθεσινή συνέντευξή του στο «Ακραίως»: «Θα γίνουν πολεμικές επιχειρήσεις με εμπλοκή ΝΑΤΟ και Ρωσίας στη ΣΥΡΙΑ. Η χώρα μας δεν εμπλέκεται με στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η Σούδα θα έχει υποστηρικτικό ρόλο ως κύρια βάση του ΝΑΤΟ στη νότια πτέρυγα ».

Ο ρόλος της Βάσης

Η Βάση της Σούδας είναι σε θέση να παρέχει υποστήριξη τόσο σε αεροσκάφη όσο και σε πλοία κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, μπορούν να έχουν τον έλεγχο της Μεσογείου, του Εύξεινου Πόντου, της Ερυθράς Θάλασσας και να διεισδύουν στη Μέση Ανατολή.

Η γενική συμφωνία που διέπει το καθεστώς της βάσης της Σούδας είναι η Μutual Defence Cooperation Αgreement που υπεγράφη το 1990, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με την έκθεση το 2015, 2.840 αμερικανικά και νατοϊκά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στη Σούδα, ενώ περισσότερα από 70 πολεμικά πλοία αγκυροβόλησαν στις εγκαταστάσεις της, αριθμοί μειωμένοι συγκριτικά με το 2014, οπότε στη Βάση βρέθηκαν 4.500 αεροσκάφη και 147 πλοία.

Πέρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Βάση συμμετέχει στις δράσεις κατά τις πειρατείας και στην κατασκοπία, ενώ λειτουργεί και ως εκπαιδευτικός χώρος για στρατιωτικούς και άλλα μέλη των νατοϊκών δυνάμεων.

Πότε χρησιμοποιήθηκε

Στον πόλεμο του Ιράκ,  5.270 αεροσκάφη, αμερικανικά και συμμαχικά, προσγειώθηκαν ή πέρασαν από τη Σούδα, για το κρίσιμο διάστημα της επίθεσης του 2003 (Μάρτιος-Απρίλιος). Στην πλειοψηφία τους ήταν μεταφορικά αεροσκάφη, ενώ η βάση αποτέλεσε ορμητήριο για καθημερινή απογείωση 22-28 κατασκοπευτικών και ηλεκρονικού πολέμου αεροσκαφών, ιπτάμενων τάνκερ και ραντάρ.

Επίσης, ευρέως χρησιμοποιήθηκε και στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν (από το 2001) και σε κάθε νατοϊκή δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή λειτουργώντας και ως διαμετακομιστικός σταθμός.

*με πληροφορίες από τα «Χανιώτικα Νέα» και την έκθεση του Ινστιτούτου Λέξινγκτον

 


σχετικα αρθρα