current views are: 6

14 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση08:07

Επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα ζητά ο Βάιντενχολτσερ

Την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), τόνισε ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Γιόζεφ Βάιντενχολτσερ.

Δημοσίευση 08:07’

Την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), τόνισε ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Γιόζεφ Βάιντενχολτσερ.

Την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), τόνισε ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Γιόζεφ Βάιντενχολτσερ, αντιπρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της διήμερης επίσκεψής του σε κέντρα φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην τέταρτη επίσκεψή του στην περιοχή, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής ήρθε για ακόμη μια φορά, προκειμένου να δει από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας, διαπιστώνοντας πως παρά το γεγονός ότι «η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει, με άμεσο τρόπο, την κατάσταση», όπως σημείωσε «δεν είναι ακόμη όπως θα έπρεπε». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η Ελλάδα, που η προσφυγική κρίση την βρήκε σε μία πολύ δύσκολη οικονομική για την ίδια κατάσταση, «χρειάζεται τη στήριξη άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής ανέφερε:

Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία (μετεγκατάστασης). Είδα τις εξελίξεις και φυσικά έχει σημειωθεί μια κάποια πρόοδος, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα, αν δεις την κατάσταση εδώ, αν δεις ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν έτσι

Υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό είναι «να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης ώστε να μεταφερθούν οι άνθρωποι σε άλλα σημεία της Ευρώπης» και χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» το γεγονός ότι πέραν της Γερμανίας, «που είναι λίγο- πολύ πλήρης προς το παρόν», υπάρχει «ενεργό ενδιαφέρον από άλλες χώρες», όπως η Πορτογαλία. «Είναι (η Πορτογαλία) μία από τις χώρες που θέλει να λάβει πρόσφυγες από την Ελλάδα και προσωπικά πιστεύω ότι εάν αυτό αρχίσει να κινείται θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε κι άλλες ‘θετικές’ χώρες προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Βάιντενχολτσερ σημείωσε πως θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα κράτη – μέλη ώστε να “ανεβάσει” ρυθμούς το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ταχύτητα. Είναι πάρα πολύ αργή (η όλη διαδικασία)… (Υπάρχουν) υποσχέσεις χωρών που δεν υλοποιούνται και νομίζω πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα θα πρέπει να τις υλοποιήσουμε και θα πρέπει να αυξήσουμε ρυθμούς.

“Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προς το παρόν δουλεύει αλλά…”

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας για το προσφυγικό, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής επισήμανε πως πρόκειται για μία “προβληματική συμφωνία”, που -προς το παρόν- ωστόσο “δουλεύει” τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των ανθρώπων που φτάνουν στις ελληνικές ακτές από τη γείτονα.

«Παρόλα τα προβλήματα με την Τουρκία, η Ευρώπη συνεχίζει να στηρίζει την Τουρκία προκειμένου να φιλοξενεί ανθρώπους στα προσφυγικά κέντρα. Αυτό είναι σημαντικό. Αυτό το κάνουμε και με άλλες χώρες, τον Λίβανο και το Ιράκ. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία μπορεί ν’ αλλάξει από μέρα σε μέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί».


σχετικα αρθρα