Με στρατιωτικοποιημένη ζώνη μοιάζει η Αθήνα λόγω της αυριανής επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, καθώς τα μέτρα ασφαλείας είναι πρωτόγνωρα και εμπλέκονται χιλιάδες άτομα των σωμάτων ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών.

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας και προληπτικές προσαγωγές

Τουλάχιστον 5000 αστυνομικοί, 500 πράκτορες και ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται ακροβολισμένοι σε καίρια σημεία της πρωτεύουσας. Οι Αμερικανοί πράκτορες θα είναι εξοπλισμένοι με όπλα τελευταίας τεχνολογίας, συσκευές απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων. Οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολές μηδενικής ανοχής σε περίπτωση πρόκληση επεισοδίων ενώ είναι πιθανόν να προχωρούν και σε προληπτικές προσαγωγές.

Το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου

Ο  Μπαρακ Ομπάμα θα φτάσει στη χώρα μας την αύριο , γύρω στις 11:00 το πρωί, θα συναντηθεί πρώτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, στη συνεχεία θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό ενώ θα παρατεθεί και δείπνο προς τιμήν του. 

Το μυστήριο της διαμονής Ομπάμα

Αν και ο τόπος διαμονής του Αμερικανού προέδρου παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Ομπάμα θα φιλοξενηθεί στην προεδρική σουίτα του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Εκεί από το απόγευμα της Κυριακής έχουν ξεκινήσει να καταφθάνουν βαν με εξοπλισμό των πρακτόρων της συνοδείας. Περιμετρικά του ξενοδοχείου υπάρχουν δεκάδες αστυνομικοί, ενώ τουλάχιστον 200 πράκτορες θα καταλύσουν στο σημείο που θα διαμείνει ο Μπαράκ Ομπάμα. Πρόσβαση στην περιοχή θα έχουν μόνο οι κάτοικοι με την επίδειξη ταυτότητας.

Περιοριστικά μέτρα έχουν ληφθεί και από θαλάσσης.  Το πρωί της Δευτέρας βατραχάνθρωποι  ξεκίνησαν έρευνες προληπτικού χαρακτήρα στην θαλάσσια ζώνη της περιοχής ενώ με ανακοίνωσή του  το λιμενικό επισημαίνει πως, «δεν επιτρέπεται κατά το χρονικό διάστημα από την 14-11-2016 και ώρα 15:00 έως την 16-11-2016 και ώρα 14:00, η κυκλοφορία και αγκυροβολία πλοίων και θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρωί της Δευτέρας βατραχάνθρωποι πραγματοποίησαν εξονυχιστική έρευνα της θαλάσσιας περιοχής γύρω από τον Αστέρα. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο ο απερχόμενος αμερικανός Πρόεδρος να διαμείνει στο ξενοδοχείο Intercontinental.

Ξεκίνησαν τα αστυνομικά μέτρα

Στη λεωφόρο Συγγρού , στους δρόμους γύρω από το Intercontinental , ξεκίνησαν από σήμερα να εφαρμόζονται σταδιακά μέτρα της Αστυνομίας για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου. Όπως ενημερώνονται οι οδηγοί απαγορεύεται η στάθμευση για τρία 24ωρα από σήμερα έως και την 16η Νοεμβρίου. Δεν αποκλείεται να καταλύσει εκεί ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής.

Μετά την κοινή απόφαση αμερικανών πρακτόρων και των Ελληνικών αρχών ότι η Πνύκα δεν τηρεί προϋποθέσεις ασφαλείας, στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο γεγονός, όπως επιβεβαιώνεται και στις προσκλήσεις.  Προσκλήσεις ατομικές, τη διάθεση των οποίων έχει αναλάβει η Αμερικανική Πρεσβεία.

Απαγόρευση πορειών- Συγκεντρώσεων

Με εντολή του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής απαγορευτήκαν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες  κατά την διάρκεια παραμονής Ομπάμα σε Κορωπί- Βάρη- Βουλιαγμένη- κέντρο Αθήνας- Λεωφόρο Συγγρού αλλά και σε όλους τους δρόμους περιμετρικά αυτών. Τροχονόμοι θα βρίσκονται στους δρόμους από νωρίς το πρωί προκειμένου να διευκολύνουν τους οδηγούς. Παράλληλα, την Τρίτη και την Τετάρτη τα σχολεία στο κέντρο της Αθήνας θα παραμείνουν κλειστά.

Ταυτόχρονα, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., από τις 10:20 έως και 11:20 το πρωί σταματούν όλα τα δρομολόγια του προαστιακού και του μετρό από και προς το αεροδρόμιο.

Επίσης θα κλείσουν οι εξής σταθμοί του μετρό:

  • Μέγαρο Μουσικής
  • Ευαγγελισμός
  • Σύνταγμα
  • Ακρόπολη
  • Συγγρού - Φιξ 

Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους- Πάνοπλοι Αμερικανοί πράκτορες

Στα μέτρα τάξης θα βρίσκονται τουλάχιστον 5000 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών, 500 μυστικοί πράκτορες των ΗΠΑ που θα είναι η σκιά του Μπαράκ Ομπάμα και θα φέρουν οπλισμό τελευταίας τεχνολογίας προκειμένου να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα του Αμερικανού προέδρου. Οι  μετακινήσεις του Προέδρου θα γίνονται με την  θωρακισμένη λιμουζίνα του, γνωστότερο και ως το "τέρας" καθώς είναι αλεξίσφαιρο . Οι δρόμοι από τους οποίους θα μετακινηθεί θα κλείνουν μισή ώρα νωρίτερα ενώ άνδρες του τμήματος εξουδετέρωσης  εκρηκτικών μηχανισμών θα ερευνούν κάθε σπιθαμή των δρόμων. Σε καίρια σημεία κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι με το δάχτυλο στην σκανδάλη ελεύθεροι σκοπευτές.