Οι αντιπαραθέσεις γίνονται ολοένα και περισσότερες, ενόψει και των ετήσιων γενικών συνελεύσεων δικαστών και εισαγγελέων, όπου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος μείζονα θέματα συνταγματικής νομιμότητας αλλά και κινήσεις που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως διασπαστικές της ενότητας του δικαστικού σώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα αναταραχής συνδέεται με την ίδρυση μιας νέας δικαστικής ένωσης με την επωνυμία «Ενωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστικών Λειτουργών».

Η ίδρυσή της που είναι θέμα χρόνου, καθώς έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα έγγραφα και οι αναγκαίες υπογραφές, στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση τόσο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης με 3.000 περίπου μέλη, όσο και της Ένωσης Εισαγγελέων, η οποία μάλιστα προχώρησε σε ανακοίνωση προς τα μέλη της, καλώντας τα να μην προσχωρήσουν στη νέα ένωση που βρίσκεται στα σκαριά. Οι πληροφορίες μαλιστα αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να συσταθεί και μια ακόμα ένωση με τη συμμετοχή μόνο ειρηνοδικών.

Το θέμα όμως που πυροδοτεί τις αντιδράσεις μέσα στο δικαστικό σώμα- και όχι μόνον σε συνδικαλιστικό επίπεδο- και αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες εβδομάδες και λόγω του ότι πρόκειται να συγκληθούν οι ετήσιες συνελεύσεις των δικαστικών ενώσεων, είναι εκείνο που αφορά στο αίτημα για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών και πέραν του 67ο που ορίζει ρητά και κατηγορηματικά το σύνταγμα.

Ομως παρά τις αντιδράσεις μέσα στο δικαστικό σώμα διάχυτη είναι πλέον η άποψη ότι από τον Άρειο Πάγο καταβάλλονται προσπάθειες να υπογράψουν ανώτατοι και ανώτεροι δικαστές για την παράταση του ορίου ηλικίας, γεγονός που συνδέεται και με υποκρυπτόμενη σκοπιμότητα για την ίδρυση της νέας ένωσης.