Να αξιοποιήσει την επίσκεψή του ώστε να στρέψει την προσοχή όχι μόνο στις τραγικές συνθήκες δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, αλλά και στην αποτυχία της Ευρώπης και των ηγετών παγκοσμίως να ανταποκριθούν επαρκώς στην όλο και πιο οξυνόμενη προσφυγική κρίση, καλεί ο Τζον Νταλχούσεν, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα . Το κάλεσμα γίνεται μπροστά στην επίσκεψη του στην Αθήνα. 

«Όσο πλησιάζει ο χειμώνας και το παγκόσμιο πολιτικό κλίμα γίνεται όλο και πιο σκληρό, ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να απαιτήσει οι εύπορες χώρες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να επιμεριστούν τις ευθύνες τους απέναντι στους πρόσφυγες του κόσμου με έναν σημαντικά πιο δίκαιο τρόπο», επισημαίνει ο Τζ.Νταλχούσεν.

Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει πως ήδη από το Σεπτέμβριο και τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, κατηγόρησε τους παγκόσμιους ηγέτες για την αποτυχία να πρωτοστατήσουν στην επίλυση του προσφυγικού.