Με τέσσερις κεντρικές θέσεις ρίχνεται στη μάχη των εργασιακών η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και το απόγευμα θα ζητήσει στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο: Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, διατήρηση του ισχύοντος ορίου απολύσεων και στην διατήρηση της κατάργησης του “λοκ άουτ".

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, η υπουργός Εργασίας αναμένεται να προτείνει "κοινωνικό πλάνο" για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις και συγκεκριμένα:

Οι ομαδικές απολύσεις θα έχουν την έγκριση του υπουργείου μόνο στην περίπτωση έμπρακτης δέσμευσης του εργοδότη για χρηματοδότηση συγκεκριμένων μέτρων όπως:

α) χρηματοδότηση προγράμματος κατάρτισης και επανεκπαίδευσης των απολυμένων,

β) κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι είναι κοντά στην συνταξιοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνάντηση είχε συζητηθεί και το μέτρο του μειωμένου ωραρίου με χρηματοδότηση των υπό απόλυση εργαζομένων μέσω πχ. ΟΑΕΔ και στόχο να αποτραπούν οι απολύσεις.  

Ακόμα η κα Αχτσιόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες θα επιμείνει υπέρ της “επανάκτησης βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ισχύς και η επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων αλλά και η καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας. Μεγάλο “παζάρι” αναμένεται να γίνει στο θέμα του καθορισμού  του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, καθώς οι θεσμοί δεν επιθυμούν, τουλάχιστον έως το τέλος του προγράμματος, οποιαδήποτε αλλαγή.

Εδώ ενδεχομένως να βρεθεί η "χρυσή τομή" που θα προβλέπει την θεσμική επαναφορά των Ελεύθερων Διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ, αλλά στη βάση μιας άτυπης συμφωνίας να παραμείνει ο εισαγωγικός μισθός στα σημερινά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2018.