current views are: 10

15 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση15:05

Μολότοφ και χημικά σε Πολυτεχνείο και Εξάρχεια μετά την πορεία κατά του Ομπάμα (Βίντεο και φωτό)

Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας, στο Πολυτεχνείο, μετά την πορεία κατά της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα που διοργάνωσαν η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες αριστερές οργανώσεις.

Δημοσίευση 15:05’

Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας, στο Πολυτεχνείο, μετά την πορεία κατά της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα που διοργάνωσαν η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες αριστερές οργανώσεις.

Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας, στο Πολυτεχνείο, μετά την πορεία κατά της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα που διοργάνωσαν η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες αριστερές οργανώσεις.  Η αστυνομία προχώρησε συνολικά σε 3 συλλήψεις και 8 προσαγωγές για τις συγκρούσεις στην Οδό Πανεπιστημίου.

Εκατοντάδες αντιεξουσιαστές ταμπουρώθηκαν μετά την πορεία στο Πολυτεχνείο και πετούσαν βόμβες μολότοφ και χημικά με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών και βομβών κρότων – λάμψης.Ταυτόχρονα είχαν στηθεί οδοφράγματα γύρω από το κτίριο στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα.

Η Πατησίων καθώς κα όλοι οι δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου παρέμειναν κλειστοί για αρκετή ώρα.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ομάδα αναρχικών εξαπέλυσε επίθεση με βόμβες μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων. 

Συγκρούσεις στη Σταδίου

Προηγήθηκαν συγκρούσεις στην οδό Σταδίου και Αμερικής όταν το μπλοκ των αντιεξουσιαστών επιχείρησε να διασπάσει το μπλόκο των αστυνομικών στην οδό Σταδίου και Αμερικής.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη Σταδίου καθώς και στην Πανεπιστημίου, ενώ οι αντιεξουσιαστές έβαψαν και το Άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών έχει συγκεντρωθεί στο Πολυτεχνείο.

Προηγήθηκε ένταση όταν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους επιχείρησαν να σπάσουν τον φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων και να συνεχίσουν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Παράλληλα είχαν στηθεί μπλόκα στην οδό Ιπποκράτους και στην οδό Αμερικής για την περίπτωση που οι διαδηλωτές θελήσουν να κινηθούν στις απαγορευμένες περιοχές από την οδό Αλεξάνδρας και την Ομόνοια.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, στο συλλαλητήριο συμμετείχαν περί τα 3.000 άτομα. 

Λίγο μετά την έναρξη της πορείας των αριστερών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε και συλαλλητήριο από μέλη του ΠΑΜΕ. Παρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ πως ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα, απαγορεύονται όλες οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις το ΠΑΜΕ δεν ακύρωσε το σημερινό του κάλεσμα τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση: η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου «μυρίζει αίμα».

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς την αμερικανική πρεσβεία, ωστόσο εμποδίστηκαν από κλούβες της αστυνομίας που είχαν στηθεί στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου.

Σύμφωνα με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής σήμερα και αύριο απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας και περιμετρικά σε μεγάλη ακτίνα, λόγω της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, καθώς και σε όλες τις διαδρομές που θα ακολουθήσει κατά τις μετακινήσεις του, από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος, και τον Αστέρα της Βουλιαγμένης», όπου και θα διαμείνει.

Το μόνο κομμάτι της Αθήνας στο οποίο δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και πορείες, είναι ουσιαστικά η Ομόνοια και τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, αλλά και εκεί υπάρχει επιτήρηση από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στα σημεία που θα κινηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αποκλείεται η περιοχή, τουλάχιστον πριν από μισή ώρα και θα υπάρχουν παντού ελεύθεροι σκοπευτές, σε ταράτσες και άλλα επίκαιρα σημεία, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκεται, για παν ενδεχόμενο, ένα κινητό νοσοκομείο με 150 ατόμων, που έχει φτάσει, από τις ΗΠΑ.

 Ακόμα και οι ελληνικές υπηρεσίες θα ενημερώνονται την τελευταία στιγμή από τους επιτελείς της ομάδας ασφάλειας του κ. Ομπάμα για τις μετακινήσεις του, ενώ μόνο η συνοδεία του και οι άνδρες ασφάλειας είναι περίπου 300 άτομα.

Από ελληνικής πλευράς, στα μέτρα θα συμμετάσχουν 4.500 άτομα, που θα συνοδεύουν τον Αμερικανό Πρόεδρο, θα αποκλείουν περιοχές και δρόμους και θα παρέχουν κάλυψη με κάθε τρόπο.

Όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΑΔΑ, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο, θα γίνονται σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, από το αεροδρόμιο μέχρι το ξενοδοχείο όπου θα διαμείνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

 


σχετικα αρθρα