Μετά την απόφαση του υφυπουργού Μετανάστευσης του Βελγίου για απομάκρυνση των ειδικών της χώρας του από τη διαδικασία καταγραφής και ασύλου στην Ελλάδα επικαλούμενος λόγους ασφαλείας στα hotspots, πυρετώδεις είναι οι ζυμώσεις που πραγματοποιούνται με επίκεντρο τις Βρυξέλλες για αναστροφή του κλίματος.

Συναντήσεις για τον ίδιο σκοπό πραγματοποιεί και ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, που βρίσκεται από χθες στη βελγική πρωτεύουσα για το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης.

Όπως δημοσιοποίησε χθες το «Έθνος», ο Τέο Φράνκεν, υφυπουργός του Βελγίου προερχόμενος από το ακροδεξιό κόμμα, έστειλε επιστολή στον Έλληνα υπουργό, ενημερώνοντας για την απομάκρυνση του τεχνικού προσωπικού της χώρας του και ζητώντας «εγγυήσεις» στον τομέα της ασφάλειας του προσωπικού.

«Ενήμερη για τη κατάσταση της ασφάλειας στα ελληνικά νησιά και τους πιθανούς κίνδυνους» δήλωσε η υπεύθυνη Τύπου της Κομισιόν για το Προσφυγικό Νατάσα Μπερτό. Κοινοτικές πηγές ανέφεραν χθες στο «Έθνος» με νόημα πως αν και δεν υπάρχουν ακόμα κινήσεις απόσυρσης προσωπικού και από άλλες χώρες, υπάρχουν ανησυχίες στα κράτη-μέλη για την κατάσταση στα νησιά.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν ενημέρωσε επίσης ότι ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει «επανειλημμένα επικοινωνήσει με τις ελληνικές Αρχές για το θέμα της ασφάλειας του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO)».