current views are: 11

18 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση09:04

Ανοίγει ο δρόμος για καταβολή χιλιάδων συντάξεων που είναι σε εκκρεμότητα ακόμα και τρία χρόνια!

Ανοίγει ο δρόμος – αφού πείστηκαν και οι δανειστές – για να καταβληθούν 102.000 κύριες συντάξεις με τροπολογία της υπουργού Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Δημοσίευση 09:04’

Ανοίγει ο δρόμος – αφού πείστηκαν και οι δανειστές – για να καταβληθούν 102.000 κύριες συντάξεις με τροπολογία της υπουργού Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Ανοίγει ο δρόμος – αφού πείστηκαν και οι δανειστές – για να καταβληθούν 102.000 κύριες συντάξεις με τροπολογία της υπουργού Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η τροπολογία αφορά την ένταξη των απλήρωτων συντάξεων του Ενιαίου Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στο πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν χωρίς εισόδημα, την έκδοση της σύνταξής τους ακόμα και τρία χρόνια! 

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, με την έκτακτη επιχορήγηση ύψους 859 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, να εκκαθαριστούν και να πληρωθούν όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, μέχρι και τον Ιούνιο του επόμενου έτους, παράλληλα με το πρόγραμμα που ήδη “τρέχει” για την αποπληρωμή των εφάπαξ σε αναμονή, έως τον Αύγουστο του 2017.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεδίωξε κατά την διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών που προηγήθηκε, να εντάξει στο πρόγραμμα – που ξεκίνησε με το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, συνεχίστηκε με τον ΕΟΠΥΥ και πλέον επεκτείνεται και στον ΕΦΚΑ –  και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που εκτιμώνται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.  

O αριθμός των κύριων συντάξεων που τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 βρίσκονταν σε εκκρεμότητα ήταν 117.645, με την δαπάνη για την αποπληρωμή τους να εκτιμάται σε 1,027 δισ. ευρώ. Από αυτές, οι υποχρεώσεις που θεωρούνται ληξιπρόθεσμες, ήτοι βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, ανέρχονται σε 102.833 με αντίστοιχη εκτιμώμενη δαπάνη 991,93 εκατ. ευρώ. 


σχετικα αρθρα