Μήνυση κατ' αγνώστων για κλοπή μεταλλικών τμημάτων της ιστορικής γέφυρας του Ταυρωνίτη, υπέβαλε σήμερα η δημοτική αρχή του Πλατανιά.

Η μήνυση κατατέθηκε το πρωί στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ενώ το μεσημέρι αστυνομικοί πραγματοποίησαν αυτοψία στη γέφυρα.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Γιάννης Μαλανδράκης, "η μήνυση υποβλήθηκε έτσι ώστε να καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με τα μνημεία".

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δράστες επέστρεψαν μέρος των μεταλλικών αντικειμένων που είχαν πάρει, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε,"όχι μόνο θέλουμε όλα τα κομμάτια πίσω αλλά να μην διανοηθούν να κάνουν κάτι τέτοια ξανά στο μέλλον."

Συνολικά, είχαν αφαιρεθεί 50 μέτρα της μεταλλικής στήριξης του ξύλινου δαπέδου της γέφυρας και βίδες προσαρμογής. Από αυτά επεστράφησαν 20 μέτρα της μεταλλικής στήριξης.

Η μεταλλική γέφυρα του ποταμού Ταυρωνίτη χτίστηκε επί Κρητικής Πολιτείας το 1901 και συνέδεσε την πόλη των Χανίων και την τότε επαρχία της Κυδωνίας, με τις επαρχίες Κισσάμου και Σελίνου.

Λόγω του μεγάλου πλάτους του ποταμού Ταυρωνίτη δεν μπορούσε να χτιστεί πέτρινη και γι αυτό έγινε σιδερένια.

Τα σίδερα μεταφέρθηκαν από τη Γερμανία. Είχε ξύλινο οδόστρωμα πλάτους 3,5 μέτρα και πεζοδρόμια στα δύο πλάγια, πλάτους 60 εκατοστά.

Η γέφυρα χαρακτηρίστηκε Νεότερο Ιστορικό Μνημείο για τη σημασία της στη Μάχη της Κρήτης, καθώς βρίσκεται στα όρια του αεροδρομίου του Μάλεμε.

Μέρος κατέρρευσε από τους βομβαρδισμούς και αναστηλώθηκε πρόχειρα από τους Γερμανούς.

Το 1997 λόγω της φυσικής φθοράς και της διάβρωσης των ορμητικών νερών, η γέφυρα κατέρρευσε και το 2000 έγινε πλήρης αποκατάσταση στην αρχική μορφή της.