Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα, στις 1:22, βορειοδυτικά του Κιλκίς.

Το επίκεντρο του σεισμού ορίζεται στα 10 χιλιόμετρα δυτικά της Κριστώνης και το εστιακό της βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Θεσσαλονίκη, στην Πέλλα και σε αρκετά μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρό του.

Πρόκειται για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Η περιοχή, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα.

Ο κ. Παπαζάχος εξάλλου χαρακτήρισε φυσιολογική τη σεισμική ακολουθία που επικρατεί στην περιοχή του Κιλκίς, καθώς έχουν σημειωθεί -μετά από αυτή την ώρα- αρκετοί μετασεισμοί ακόμη και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Μιλάμε για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Εδώ και 8 ημέρες άλλοι σεισμοί γίνονται αισθητοί και άλλοι όχι στην συγκεκριμένη περιοχή. Θα ήταν έκπληξη να μην υπάρχουν μετασεισμοί. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κρατήσει μέρες, αλλά και εβδομάδες. Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3, 4 ή και 4,5 Ρίχτερ. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο η περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα. Θεωρώ ότι η κατάσταση σύντομα θα εκτονωθεί ομαλά» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής.

Νωρίτερα χτες σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. Το εστιακό βάθος ήταν δέκα χιλιόμετρα.